Re: Krácení dovolené pro OČR
Do konce roku mohla odpracovat max. 53 dní, v tomto případě nedochází k žádnému krácení, ale nárok měla za odprac. dny - za každých 22 odprac. dní na 1/12, tzn. na 2/12 ročního nároku.
xxxx
kdyby se to stalo na začátku roku, že zaměstnanec přečerpá dovolenou, to se dá chápat, ale žena po rodič. dovolené v prosinci - to přece někdo (mzdová účetní určitě) musí vědět, kolik bude mít nárok dovolené. Pokud se zpracovávala mzda za prosinec tak to na to nikdo nepřišel, že má přečerpanou dovolenou? Můžete srážet, ale... Musíte sepsat dohodu, že s tím dotyčná souhlasí. Pokud dovolenou čerpala v dobré víře a nebude chtět dohodu o srážkách podepsat, pak máte (podle mě) smůlu. Kolik měla na pásce k čerpání dovolené? Pokud měla v listopadové pásce k čerpání 12 dnů dovolené (nebo více), tak čerpala v dobré víře, pokud měla nulu a doložíte, že pásku převzala, tak možná byste mohli řešit jinak. Chtělo by to radu právníka. Možná poradí ještě někdo jiný.
>xxxx
>kdyby se to stalo na začátku roku, že zaměstnanec
>přečerpá dovolenou, to se dá chápat, ale žena po rodič.
>dovolené v prosinci - to přece někdo (mzdová účetní
>určitě) musí vědět, kolik bude mít nárok dovolené. Pokud
>se zpracovávala mzda za prosinec tak to na to nikdo
>nepřišel, že má přečerpanou dovolenou? Můžete srážet,
>ale... Musíte sepsat dohodu, že s tím dotyčná souhlasí.
>Pokud dovolenou čerpala v dobré víře a nebude chtět
>dohodu o srážkách podepsat, pak máte (podle mě) smůlu.
>Kolik měla na pásce k čerpání dovolené? Pokud měla v
>listopadové pásce k čerpání 12 dnů dovolené (nebo více),
>tak čerpala v dobré víře, pokud měla nulu a doložíte,
>že pásku převzala, tak možná byste mohli řešit jinak.
>Chtělo by to radu právníka. Možná poradí ještě někdo
>jiný.
Nějak se mi ztratila moje zpráva:
No právě, na pásce měla uvedený počet dní, který si mohla do konce roku, po nástupu z RD a NV, vyčerpat, kdyby se jí dovolená nekrátila pro OČR. A kolik promarodí dní do konce roku nemohl nikdo vědět, co já vím, tak se krácení D za běžný rok řeší až další rok.
Je pravda, že pokud si o dovolenou žádala v prosinci, tak jste měla vypočítat správný nárok (nebo ten, kdo jí dovolenou povoloval, si měl ověřit, jaký nárok vlastně má). Krácení za běžný rok se neřeší následující rok, ale průběžně v roce. Každopádně nesouhlasím s názorem, že si něco čerpala v dobré víře a nelze jí to srazit. Zákoník platí jak pro zaměstnavatele tak pro zaměstnance a nelze tvrdit, že výpočet dovolené je pouze věcí zaměstnavatele. Je pravda, že obyčejný zaměstnanec výpočet nezná, ale to je jeho chyba. Chci tím říct, že § jsou složité, ale smůlu má ten, kdo se v nich nevyzná. Zákoník práce říká jasně, že peníze za přečerpanou dovolenou je zaměstnanec povinen vrátit. Takže bych jí vysvětlila, jak se věci mají a hrubé částky za přečerpanou dovolenou bych jí srážela (asi ve více částech).
A mně zase nedošlo, že v zákoníku práce je, že přečerpaná dovolená se může srazit (není to ale myšleno hlavně při ukončení PP?).
Každopádně vedoucí dovolenou povolit neměl, popř. se jí mělo zpětně povolit čerpání omluveného volna (možná v té době ještě za ni byl plátce stát, tak by ani ZP neplatila). Určitě by ráda omluvené volno podepsala, protože na dovolenou neměla nárok a neomluvenou absenci by asi nechtěla. Ach ty počítače - je lepší na ně 100% nespoléhat a překontrolovávat - ne každý program umí krátit dovolenou apod.
Jenže, lze použit § pro srážení přečerpané dovolené (lze krátit za 100 a více PD nemoci)?Tady byl špatně vypočítaný nárok. Ona dovolenou čerpala až v prosinci, kdy už mělo být pokrácené nebo vypočítaný nárok za dvanáctiny (pokud neodprac. 60PD) a ne platit více než byl nárok. Ale to je jen můj názor.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 6. 2007 10:35
Dobrý den, prosím o odpověď, jestli se krátí dovolená i o OČR.
Zaměstnankyně čerpala v r.06 RD a pak NV do 15.9. Do konce září si čerpala 2 dny OČR, v říjnu 6 dní OČR a v listopadu 14 dní OČR. V prosinci si vyčerpala 12 dní D, jestli by se ale dovolená krátila i o OČR, tak by, podle mne, neměla mít na 12 dní D nárok, max. tak na 2/12, což jsou 4 dny. Převzala jsem tuto agendu nedávno a nejsem si jistá. Moc děkuji za odpověď.