Re: jak účtovat "výplaty"
Tak nikdo se nemá k odpovědi, tak zkusím já. U dohod je to tak, jak píšete, ale u autorských honorářů bych to viděla spíš účtovat na služby. Jak to, že jim odvádíte zálohové daně? To by mělo být jejich podnikání podle § 7. Záleží na tom, za co jim skutečně platíte a na smlouvách.
Já mám opravdu dojem, že licenční smlouva je podnikání. Pokud to přesáhne 3000,-, tak by si to měli zdaňovat u sebe.
Záleží, co pro Vás opravdu dělají, podnikání podle § 7 jsou "příjmy z užití nebo poskytnutí práv z průmyslového nebo jiného duševního vlastnictví, autorských práv včetně práv příbuzných právu autorskému, a to včetně příjmů z vydávání, rozmnožování a rozšiřování literárních a jiných děl vlastním nákladem".
Takže to zkuste prozkoumat a napište, o co přesně se jedná a co je uvedeno v smlouvě, protože pak by to nebyl Váš mzdový náklad, ale normálně účtovat na 518 hrubého.
To, že to oni takhle chtějí, ještě neznamená, že je to správně.
Děkuji za odpověď. Špatně jsem to napsala. Je to s autory strašně zamotané. Běžně jim vystavuji licenční smlouvu dle autorského zákona a tu si pak oni sami zdaňují. Problémy jsou se staršími autory, kteří to chtějí zdanit a tak jim vystavím DOP - práce na skriptech a zdaním to většinou srážkovou daní. Četla jsem, že pokud je odměna do 5000,- nemusí se pak nikde uvádět a to jim vyhovuje.
Aha, tak ty "mladé" autory, kteří mají skutečně licenční smlouvu a sami si to zdaňují, účtujte na 518. U těch starších to jakoby obcházíte tím, že jim napíšete tu práci na scriptech, tak ta pak patří na 521. U dohod skutečně platí, že do 5000,- je srážková daň, nikoliv zálohová.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 6. 2007 14:43
Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně účtování "výplat". Kromě běžných zaměstnanců, máme ještě vlastní brigádníky na DOP. Daň jim vždycky vychází 0,- (je to jen výpomoc studentů). Začínáme účtovat podvojným účetnictvím a já nevím jak na to. Musím tvořit jakoby předpis 521/331 a pak platba 331/211? Další "zaměstnanci" jsou autoři, kterým vyplácím autorský honorář. Někteří to mají na licenční smlouvu. To vůbec netuším jak zaúčtovat. My vlastně vyfakturujeme v ceně tisku skript honorář a ten pak autorům vyplatím. Ostatní autoři to mají na DOP, kde už tedy platím srážkovou nebo zálohovou daň. Účtovat tedy musím 521/331, 331/342 a pak platby 342/221, 331/211? Mám účetní program Abra G2 a vůbec zatím neuvažuji o tom, že bych si je zadávala mezi normální zaměstnance a tak to chci účtovat přímo ručně.