Chybný odběratel na faktuře

• (neregistrovaný)

11. 6. 2007 18:41

Dobrý den, převzala jsem účetnictví s.r.o., kde jednatel a zároveň jediný společník podniká ještě jako fyzická osoba. Občas se stane, že přijatá faktura s údaji FO patří do s.r.o. a naopak. Předchozí účetní jen přerazila odběratele razítkem firmy, do které nákup patřil a zaúčtovala. Je tento postup možný?

A ještě veškeré zásoby účtovala metodou B, ale zálohované vratné obaly 132/211(221) a jejich vrácení -132/-211(-221). Sama pro tento postup nemá žádné vysvětlení. Myslíte, že je to tak vpořádku? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 6. 2007 21:03

Ivča (neregistrovaný)

Re: chybný odběratel na faktuře
      K těm obalům - účetní jednotka může vést v rámci jednoho účetnictví metodu A i B. "V rámci analytických účtů podle míst uskladnění (odpovědných osob) však může být uplatněn pouze jeden z uvedených způsobů."

• 11. 6. 2007 23:40

eva (neregistrovaný)

Je to jedna provozovna, tudíž jeden sklad a zboží, které je v onom vratném obalu je zaúčtováno metodou B, ale obal na 132. Nemám se zálohovanými vratnými obaly zkušenost, můžete mi tedy poradit, zda je postup předchozí účetní správný, nebo jestli mám účtovat nějak jinak?
      A co ten přerazítkovaný odběratel, nevíte někdo? Díky.

• 12. 6. 2007 11:45

Ivča (neregistrovaný)

Podle toho, co píšete by se to mělo také vést způsobem B. Tudíž při nákupu účtovat přímo do spotřeby na 504 všechny nákupy a na konci roku zjistit, kolik toho máte a vyjmout na 132.

• 12. 6. 2007 12:01

eva (neregistrovaný)

Jsem ráda, že na to máme stejný názor. Do předchozích let se angažovat nebudu a letošek si opravím tak jak píšete. Díky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).