DPH paragraf 36 (provize)

• (neregistrovaný)

19. 1. 2011 19:06

mám na Vás dotaz....

Stručně: Dnes jsem byl u dvou daňových poradkyní, jde o to..že nakupuji a prodávám zboží z Číny, fakturuji zákazníkům  ale v Srpnu jsem překročil obrat mil. a stal se plátcem DPH. Bohužel jsem musel zdražit a stal jsem se nekonkurenceschopným, napadlo mě....našel jsem téma, ve kterém jste přispíval.

Co kdybych toto prováděl jako zprostředkovatel dle zákona o DPH paragraf 36

Zákazník by mi zaplatil například. 2000,- z toho by bylo 1500 jako přijatá částka za účelem platby jinou osobou na jiný účet....a 500 Kč by se zaúčtovalo jako provize a s ní jsem odvedl DPH.

První daňová poradkyně mi říkala, že je to v pořádku a dle zákona je vše OK. Akorát to musím evidovat jako průběžnou položku (myslím 1500 Kč) a zvlášť musím fakturovat provizi.

Takže první poradkyně mi řekla, že takhle to je bez nějakých problémů....

Druhá daňová poradkyně mi sdělila, že Správce daně se může v tomto ohledu ohlížet na to, že paragrafem 36 obcházím zákon, abych se vyhnul platbě DPH...a že sama neví, jestli je to v pořádku....že se s tím nesetkala, ale dle ní to v pořádku není.

Děkuji moc, závisí na tom celé mé podnikání, ale potřebuji rady, které jsou opravdu osvědčené.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).