Re: Dodatečné DP
1. proč dodatečné? ono už bylo jednou nějaké podáno? pokud nebylo žádné, je řádné, i když je pozdě.
2. ano, je.
3. upozorňuji však na možnost zvýšení daně až o 10% a možné penále.(i když se do mě asi zase zuzik obuje (jestli jste to nebyla vy, kdo mi tehdá nadával, tak se omlouvám), že je to blbost. ale už tady tu zkušenost pár lidí potvrdilo)
Re: Pro 1234
stačí kouknout do historie. když jsem na dotaz, zda je možné podat pozdě, protože nebyly uplatněny děti si dovolil napsat - ano, ale můžou vám zvýšit až o 10%,...a reakce zuzika? arogantně, povýšeně hrozíte, matete apod....jen si to najděte. stačí zadat - zvýšení o 10%.
ono nejde o to tazatele uklidnit, ale sdělit jim i možná úskalí. (a to nemluvím o tom, jak jste suverénně hlásila, že když si zaměstnavatel vezme manželku, tak ji nemůže dále zaměstnávat. pořád čekám na to vaše - zeptám se právníka a napíšu, že 1234 nemá pravdu:-))
Dobrý den,
koukám, že se tu rozjela docela zajímavá diskuze. Dodatečné DP se podat musí, protože řádné již bylo podáno v roce 2005. Ale bez uplanění možnosti společného zdanění manželů. Jen mi prosím ještě odpovězte, zda tedy svým známým můžu odečíst odčitatelnou položku na manželku. Viz můj druhý dotaz. Nemyslím si, že by mi hrozilo zvýšení daně 0 10%, když DP bylo podáno řádně a v termínu.
Děkuji
takže uplně jinak. měnit způsob zdanění nelze, takže pokud někdo z nich podal DP, nelze po termínu podat SZM.
na váš druhý dotaz jsem odpověděl hned poprvé - ano, je.
vzhledem k tomu, že jste nejdůležitější fakt nesdělila (podání řádného přiznání), zmínil jsem 10%.
ale vzhledem k tomu, že žádné szm podat nelze, je to fuk:-)
(proč manžel podával přiznání, když z podnikání nic neměl??)
A proč by společné zdanění nešlo? ZDP v § 13a/7 zakazuje změnu v případě, kdy SZM bylo a následně by být nemělo ("Po uplynutí lhůty pro podání daňového přiznání nelze způsob stanovení základu daně a daně formou společného zdanění uplatněný v daňovém přiznání měnit.").
Opačná situace, kdy SZM nebylo a následně bude, zakázána není. Vím o případech, kdy dodatečné přiznání bylo v souladu s platnými zákony správcem daně akceptováno.
Zkuste kuknout i do informace zveřejněné MF k SZM roku 2005 - krásně tam popisují která situace je zakázána (informace k roku 2006 už má poněkud upravenou podobu odpovědi, ovšem zákon se v tomto bodě nezměnil).
Dobrý den, koukám, že se tu rozjela docela zajímavá diskuze.Dodatečné DP se podat musí, protože řádné již bylo podáno v r. 2005. Ale bez uplanění možnosti SZM. Jen mi prosím ještě odpovězte, zda tedy svým známým můžu odečíst odečitatelnou položku na manželku. Viz můj druhý dotaz. Nemyslím si, že by mi hrozilo zvýšení daně 0 10%, když DP bylo podáno řádně a v termínu.
A proč by společné zdanění nešlo? ZDP v § 13a/7 zakazuje změnu v případě, kdy SZM bylo a následně by být nemělo ("Po uplynutí lhůty pro podání DP nelze způsob stanovení základu daně a daně formou SZM uplatněný v DP měnit."). Opačná situace, kdy SZM nebylo a následně bude, zakázána není. Vím o případech, kdy dodatečné přiznání bylo v souladu s platnými zákony správcem daně
akceptováno.Zkuste kuknout i do informace zveřejněné MF k SZM roku 2005 - krásně tam popisují která situace je zakázána (informace k roku 2006 už má poněkud upravenou podobu odpovědi, ovšem zákon se v tomto bodě nezměnil).
tak to asi jiný kraj, jiný mrav:-) u nás nelze měnit ani v opačném směru:-)
jen přispěji se svým postřehem: v dubnu podala řádné DP za rok 2005 a udělala známému SZM - oba už měli roční zúčtování udělané u svých zaměstnavatelů. A světe div se: peníze dorazily koncem května v té částce, kterou jsem vypočítala a nárokovala. Asi tady u nás jsou hodní, když těch 10 % nám odpustili (FÚ může, ale nemusí!!). Ještě čekám, jak dopadneme v jiném případě:
on zaměstnanec, OSVČ, podané řádné přiznání za rok 2005, ona zaměstnaná, roční zúčtování udělal zaměstnavatel. Protože jemu jeho bývalá účetní "zmršila" DE, tak jsem předělala, vypočetla místo zisku ztrátu, u něj podala dodatečné DP, u ní řádné. Do dneška z FÚ nevolali ani neposlali papír, že něco nejde. Peníze zatím nevím, zda už dorazili, ještě s dotyčným nemluvila. Když tak dám vědět, pokud to někoho zajímá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 6. 2007 14:50
Dobrý den,
mám tyto dotazy:
1.) je možné podat dodatečné DP za společné zdanění manželů v případě, že žena je na rodičovské dovolené a manžel pracuje na HPP a současně má pozastavený ŽL? Je ŽL v tomto případě nějakou překážkou?
2.) je možné si při výpočtu DP v tomto případě uplatnit odčitatelnou položku na manželku, která je bez příjmů? Tento dotaz se týká ZO 2005.
Předem děkuji za odpověď