Re: Exekuce - pronájaté věci
Z vlastní zkušenosti musím říct bohužel .Všechny nájemní vztahy zanikají , radím vám rychle pryč i když dostanete možná od exekutora nabídku , abyste ze zůčastnil dražby a za malý bakšiš vám udělá dražbu na míru a vy pak tuto nemovitost , auto , zásoby dostanete za hubičku a budou vaše...Je na vás co si vyberete
To by mě také velmi zajímalo, podle jakého zákona a kterého jeho paragrafu??? Mě to příjde, že se změní pouze vlastník a nájemní smlouvy by měli trvat dál!!! Prosím jak to je???
*** Taky se připojuji k otázce :-) Zákon 116/1990 (§11) má uvedeno, že samotná změna vlastníka není důvodem pro výpověď. Samozřejmě nevylučuje výpověď z jiného důvodu. U movitých věcí Obč.Z. §680 = nový vlastník jen vstupuje do tohoto vztahu jako nový pronajímatel. ***
Dle mého názoru, převodem či přechodem vlastnického práva nezanikne nájemní smlouva. Snad vyjímka, pokud osoba skončí v konkursu, správce může nájemní smlouvy vypovědět (dokonce jen s přivolením soudu). To by se pak dalo velice dobře "utíkat" z nájemních vztahů s regulovaným najemným
90a povinného byla uvalena exekuce (dražba nemovitosti,
>vozidla atp.) Nemovitost mám od povinného řádně
>smluvně pronajatou nájemní smlouvou na dobu neurčitou a
>užívám jí k uskladnění věcí v rámci mého podnikání.
>Vozidlo mám též řádně smluvně pronajaté od povinného
>na dobu neurčitou.
>
>Bude platit obsah nájemní smlouvy i v případě
>vydražení a převodu vlastnictví z titulu vydražení na nového
>vlastníka?
>Mohu nadále užívat obě pronajaté věci?
Pozdě , ale přece.
Jednostranně samozřejmě nelze zrušit nájemní vztah a dokonce , pokud jde o nemovitost k bydlení, měl byste nárok na náhradní byt.ALE každý účastník dražby chce samozřejmě věc bez jakýchkoliv závazků , proto bývají nájemní smlouvy v 90% v zákonné lhůtě ukončovány a pouze vyjímečně sepisovány nové.
Ohledně dalšího kontaktujte exekutora .
Většina dražeb se totiž odehrává pouze s jedním zájemcem.
V 90% bude po příklepu , právní moci apod.následovat výpověď
a konec - máme to za sebou
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 6. 2007 23:39
Na povinného byla uvalena exekuce (dražba nemovitosti, vozidla atp.) Nemovitost mám od povinného řádně smluvně pronajatou nájemní smlouvou na dobu neurčitou a užívám jí k uskladnění věcí v rámci mého podnikání.
Vozidlo mám též řádně smluvně pronajaté od povinného na dobu neurčitou.
Bude platit obsah nájemní smlouvy i v případě vydražení a převodu vlastnictví z titulu vydražení na nového vlastníka?
Mohu nadále užívat obě pronajaté věci?