Re: Já občan pronajímám auto a co DPH?
*** Tady půjde spíše o tu "soustavnost", protože zařazen/nezařazen z pohledu DPH nehraje roli.
"(1) Předmětem daně je....
b) poskytnutí služby za úplatu osobou povinnou k dani, v rámci uskutečňování ekonomické činnosti s místem plnění v tuzemsku,
"(2) Ekonomickou činností uvedenou v odstavci 1 se pro účely tohoto zákona rozumí soustavná činnost výrobců, obchodníků a osob poskytujících služby, včetně důlní činnosti a zemědělské výroby a soustavné činnosti vykonávané podle zvláštních právních předpisů, zejména nezávislé činnosti vědecké, literární, umělecké, vychovatelské nebo učitelů, jakož i nezávislé činnosti lékařů, právníků, inženýrů, architektů, dentistů a účetních znalců. Za ekonomickou činnost se také považuje využití hmotného a nehmotného majetku za účelem získání příjmů, pokud je tento majetek využíván soustavně. ..." ***
Re: Já občan pronajímám auto a co DPH?
Myslíte, že pronájem soukromého vozidla nezahrnutého do obch.majetku lze považovat za ekonomickou činnost jako takovou ? Zuzik
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 6. 2007 9:25
Já jako občan pronajímám osobní auto s.r.o. Známý trvdí, že pronájem musím fakturovat s 19% DPH, protože jsem zároveň také OSVČ a plátce DPH. Je to tak, vždyť auto nemám v obchodním majetku?!? Děkuji za odpovědi.