Re: Doba přestávky v práci
já tomu nerozumím, můžetemi prosímvysvětlit? přestávku musím poskytnout nejdéle po 6 hodinách v trvání min.30 min., můžu i dříve.Nařídím hodinu,zaměstnanec stihne oběd za půl hodiny a je na pracovišti, já mu přesto nezapočítám celou hodinu ?
třeba v tomhle?z jakého důvodu nemá být zaměstnanci započítána 0,5 hodina do odpracované doby, když zákon sice nestanoví max,jenom nim. a on za 0,5 oběd stihne, pak pracuje,pak proč jen z rozhodnutíi zaměstnavatele,který stanoví min-max, má přijít o 0,5 hodiny? já se s vámi, anno, nepřu, já jen přemýšlím,protože znám své lidi
>>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>>
>>>>>>>můžu ve firmě zavést přestávku na jídlo a oddech v
>>>>>>>rozmezí 0,5 - 1 hodina? V klasickém jednosměnném
>>>>>>>provozu
>>>>>>>pro THP. Docházku nám počítá systém pomocí čipů, tam
>>>>>>>by neměl být problém.
>>>>>>>
>>>>>>>V zákoníku práce jsem omezení nenašla, víte o
>>>>>>>nějakém?
>>>>>>>díky A.
>>>>
>>>>Ano, to je v podstatě moje představa - jen nařídím
>>>>min
>>>>30 minu max 60 minut. Přestávka je neplacená, takže
>>>>problém by tam být snad neměl? Docházkový systém
>>>>počítá
>>>>na minuty.
>>>probém je ten, že zaměstnanec požaduje zbylou
>>>půlhodinu do odpracované mzdy, jelikož mu postačuje
>>>ona
>>>"první"půlhodina na oběd ??
>>
>>Ano. Je to opravdu problém? Navazuje to na to, že
>>chci
>>zavést pružnou pracovní dobu, podmínkou je splnění
>>týdenního fondu 40 hodin. V čem by mohly vzniknout
>>problémy?
>třeba v tomhle?z jakého důvodu nemá být zaměstnanci
>započítána 0,5 hodina do odpracované doby, když zákon
>sice nestanoví max,jenom nim. a on za 0,5 oběd stihne,
>pak pracuje,pak proč jen z rozhodnutíi
>zaměstnavatele,který stanoví min-max, má přijít o 0,5 hodiny? já se s
>vámi, anno, nepřu, já jen přemýšlím,protože znám své
>lidi
Já se taky nepřu, právě hledám možnosti a omezení legislativní chci si ověřit, zda je něco takového možné.
Souvisí to s tou pružnou pracovní dobou, kdy zaměstnanec si za týden musí odpracovat 40 hodin (a být na pracovišti v pevnou část prac. doby). Jak jsem řekla, docházku nám počítá systém pomocí čipů na minut. Takže do odpracované doby se přestávka nezapočítáví, ať už trvá 30 minut, 43 nebo 60.
Momentálně totiž v podstatě vše běží tak, jak to popisuji. Oficiálně je ovšem stanovená přestávka 1 hodinu. Takže chci předpisy upravit reálnému stavu.
tomu rozumím, zaměstnavatel má povinnost stanovit přestávku, stanoví, zaměstnanec pokud "stávkuje", má smůlu, ale zde se hovoří o tom, že zaměstnavatel stanoví min-max a pokud to stihne v 0,5 hodině, co se zbylou půlhodinou ?? zaměstnavatel stanoví od 0,5 do 1 hodiny, psala anna, on vyčerpá přestávku 0,5 a basta. kdyby byla přestávka stanovená 1 hodinu, pak to pochopím.
Re: Doba přestávky v práci_DPČ
můžu si dovolit odbočit, anno ? řešili jsme problém, zda se stanovená přestávka týká i DPČ, jak jsem koukala do ZP,řekla bych,že ano, nevztahuje se jen (§77)odstupné,překážky,skončení prac.pom,odměna a pracovní doba a doba odpočinku-ta je uvedena v Hlavě II,přestávky jsou v Hlavě III.,takže přestávka se vztahuje i na DPČ.Vysvětluji si správně ? díky
>>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>>
>>>>>>>můžu ve firmě zavést přestávku na jídlo a oddech v
>>>>>>>rozmezí 0,5 - 1 hodina? V klasickém jednosměnném
>>>>>>>provozu
>>>>>>>pro THP. Docházku nám počítá systém pomocí čipů, tam
>>>>>>>by neměl být problém.
>>>>>>>
>>>>>>>V zákoníku práce jsem omezení nenašla, víte o
>>>>>>>nějakém?
>>>>>>>díky A.
>>>>Asi tak, jako pracovníkovi, který nejde na oběd a
>>>>chtěl by jít o půlhodiny dřív domů.Zaměstnavatel
>>>>rozvrhuje
>>>>pracovní dobu určuje přestávky ,začátek a konec
>>>>směny.
>>>tomu rozumím, zaměstnavatel má povinnost stanovit
>>>přestávku, stanoví, zaměstnanec pokud "stávkuje", má
>>>smůlu, ale zde se hovoří o tom, že zaměstnavatel
>>>stanoví
>>>min-max a pokud to stihne v 0,5 hodině, co se zbylou
>>>půlhodinou ?? zaměstnavatel stanoví od 0,5 do 1
>>>hodiny,
>>>psala anna, on vyčerpá přestávku 0,5 a basta. kdyby
>>>byla přestávka stanovená 1 hodinu, pak to pochopím.
>> Souhlasím s tím,že přestávka by ěla být konkrétně
>>stanovena, nenapadlo mě, že by ji opravdu stanovila
>>takhle vágně /od půl do l hodiny/. :)
>můžu si dovolit odbočit, anno ? řešili jsme problém,
>zda se stanovená přestávka týká i DPČ, jak jsem koukala
>do ZP,řekla bych,že ano, nevztahuje se jen
>(§77)odstupné,překážky,skončení prac.pom,odměna a pracovní doba a
>doba odpočinku-ta je uvedena v Hlavě II,přestávky jsou
>v Hlavě III.,takže přestávka se vztahuje i na
>DPČ.Vysvětluji si správně ? díky
dívala jsem se na ten § 77 bod b) pracovní dobu a dobu odpočinku. taky bych mohla dát rovnítko mezi tímto bodem a částí čtvrtou, která je nazvaná stejně, takže by se to vztahovalo na celou čtvrtou část. to je ale asi blbost.
spíš bych řekla, že pravdu máte vy - ale nevím to jistě, jak vidíte, jsem personalista začátečník ...
no jo, to jsem si myslela taky,ale jsem z toho jelen,starý ZP to měl řešeno lépe, ten řek,že na dohody se vztahuje část--ted plácám,už si to nepamatuji-část I.,III. a V. a bylo to jasný,takhle když plácnou v § 77 jen něco,tak s tou přestávkou si jista nejsem,kldyby rovnou napsali,že se nevztahuje část IV.,je mi jasný, že vše co je v této části se na dohody nevztahuje?!ach jo, začínám v tom mít guláš,takže myslíte,paní Jiřino,že přestávky na dpč ne?znám právě zaměstnavatele,který stanovuje u dpč přestávky,začala jsem se proto o to zajímat.v dpč nic stanoveného o přestávce nemají,postupují v dpč stejně jako v HPP,kde mají nařízenou přestávku po 4,5 hod.takže závěr - na dohody se asi nevztahuje c e l á část čtvrta ??
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 6. 2007 10:11
Dobrý den,
můžu ve firmě zavést přestávku na jídlo a oddech v rozmezí 0,5 - 1 hodina? V klasickém jednosměnném provozu pro THP. Docházku nám počítá systém pomocí čipů, tam by neměl být problém.
V zákoníku práce jsem omezení nenašla, víte o nějakém?
díky A.