Odměna za tip

• (neregistrovaný)

24. 6. 2007 0:45

Jakožto Realitní kancelář chci poskytnout finanční odměnu každému, kdo poskytne tip na nemovitost a ta bude následně prodaná. Nechci to řešit složitě (zaměstnanec, student, matka na MD, důchodce, živnostník...) Chtěla bych jednu smlouvu pro všechny. Na internetu jsem celkem nic nenašla - snad jen DOPP (tu moc nechci) nebo Smlouvu o spolupráci, ale podle jakého zákoníku? Občanského? Jaký paragraf? Dám dotyčnému odměnu a on si to případně sám zdaní. Ale nějakou smlouvu mít připravenou musím, aby dotyčný věděl, že to myslím vážně a závazně. Odměna by měla být 1 - 20 tisíc Kč.Děkuji všem za jakýkoliv názor.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 6. 2007 1:09

Pavel (neregistrovaný)

Re: Odměna za tip
      Doporučuji smlouvu o zprostředkování podle ObchZ nebo příkazní smlouvu podle ObčZ nebo smlouvu inominátní.

• 24. 6. 2007 17:07

Martina (neregistrovaný)

Smlouvu tedy nadepíšu: Smlouva o spolupráci a prosím o odpověď zda má být uzavřená dle § 51 občanského zákoníku v platném znění nebo

uzavřená dle ustanovení § 269 odst. 2 zákona č. 513/1991 Sb., obchodního zákoníku.

Já jsem podnikatelka, druhá strana budou jak FO nepodnikatelé, tak i podnikatelé. Děkuji za vysvětlení. Obě varianty mi připadají stejné, ale asi nějaký rozdíl mezi nimi bude...

• 24. 6. 2007 17:14

J.K. (neregistrovaný)

Vystavila bych výdajový doklad na zprostředkování bez smlouvy = §10, odst.1, písm.a) příjmy z příležitostných činností.

• 24. 6. 2007 17:19

Martina (neregistrovaný)

Děkuji, ale někdy je potřeba sepsat smlouvu, aby si byl dotyčný jist, že provizi skutečně obdrží. Ta se ovšem nevyplácí ihned, ale až po prodeji nemovitosti (třeba až za 2 měsíce). Prohledala jsem celý internet, ale žádný vzor smlouvy nemám. Stačí mi nějaká jednoduchá, ale aby po právní stránce bylo vše v pořádku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).