Re: prodej zaměstnancům
Jakou prodejni cenu stanovíte je jen na Vás. Musí však obsahovat základ daně a 19 % DPH. Základ daně zaúčtujete do výnosů a DPH odvedete FÚ.
A Vašemu dotazu s přidaněním ke mzdě příliš nerozumím. Normálně sepiště kupní smlouvu a pak máte několik možností, jak provést úhradu. Nejjednodušší je asi při placení vystavit příjmový pokladní doklad a zaměstanec Vám to zaplati v hotovosti. Další možností by bylo třeba srážka ze mzdy, zaúčtováno nejdříve 335/641 (648) a pak srážku ze mzdy 331/335.
Ano, moc děkuji, paní bdm, to jsem myslela a dále jestli je nějaký problém z hlediska DPH.
Ale jak se posoudí, zda je cena nižší nebo odpovídající? Musí být proto vždy znalecký odhad?
*** Z hlediska DPH by problém nebyl - ZDPH takový § nemá, tam by se DPH počítalo ze základu té smluvní ceny. Odhad být nemusí - měla by to být cena obvyklá - takže zjistit (popř.doložit to zjištění), kolik by taková věc stála, když by se prodávala běžně na trhu nebo mezi "cizími lidmi" :-)) ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 6. 2007 10:12
Prosím, můžete mi někdo vysvětlit, jaká jsou úskalí prodeje nějakých opotřebovaných věcí zaměstnancům - z hlediska DPH i daně z příjmu.
Pokud se zaměstnanci prodá z majetku firmy např. 4 roky starý notebook plně odepsaný.
Je třeba v tomto případě (když se nejedná o spojenou osobu) mít odhad ceny od znalce a rozdíl mezi cenou prodejní a cenou odhadu mu přidanit ke mzdě?
Není mi zcela jasné, kdy je to nutné, a kdy ne.
A co odvod DPH - z ceny odhadu nebo z ceny prodejní?