Re: Platce DPH, osvobozeni od DPH a dve
Diky za reakci.
"Obratem se pro účely tohoto zákona rozumí výnosy za uskutečněná plnění s výjimkou plnění, která jsou osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně, u osob, které mají povinnost vést účetnictví nebo účetnictví vedou dobrovolně, nebo příjmy za uskutečněná plnění, s výjimkou plnění, která jsou osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně, u ostatních osob. Do obratu se také zahrnují výnosy nebo příjmy z převodu a nájmu pozemků, staveb, bytů a nebytových prostor, které jsou osvobozeny od daně bez nároku na odpočet daně podle § 56, které nejsou příležitostnou činností osoby povinné k dani, a výnosy nebo příjmy z finančních činností a pojišťovacích činností, které jsou osvobozeny od daně bez nároku na odpočet daně podle § 54 a 55, které nejsou příležitostnou nebo doplňkovou činností osoby povinné k dani."
Z tohoto mi plyne, ze pokud je moje cinnost osvobozena od DPH, tak se nezahrnuje do toho milionoveho obratu, ktery by me tlacil do DPH...
nebo se pletu?
*** Nepletete. Ale pokud k osv. příjmům budete mít ještě nějaký "jiný = neosvobozený", tak jste v tom :-)) Např. vlastník pronajímá nemovitosti, má příjmy nad 1 mil. a do DPH nespadne. Pokud k tomu z pronájmu zařízení bude mít 10 Kč, je už v DPH :-)) ***
*** Tak díky :-)
Takže tak: dle §6 se do obratu zahrnuje i ta Vaše finanční činnost, a to i když je osvobozena ale dle §95/8. Pokud je to jedinná činnost, pak se jako plátce přihlašovat nemusíte. V případě dalšího už neosv. plnění (cestovka) právě díky §95/8 už se přihlašovat budete. A jako plátce DPH pak budete uskutečňovat jak plnění osvobozená (finanční činnost), tak zdanitelná (cestovka). Konkrétně to pro Vás znamená, že u všeho, co nakoupíte (zboží, službu) budete muset vědět, pro jakou z těch činností to použijete. A podle toho si budete moci uplatnit u toho nakoupeného nárok na odpočet. U něčeho vůbec, u něčeho plně a u něčeho budete muset krátit (pokud použijete pro obě činnosti). Bylo by dobré, v případě že si evidenci děláte sám, za někým (účetní) zajít, ať Vám to podrobněji vysvětlí a dá tomu nějaký řád :-) ***
Volal jsem na FU, prehazovali si me tam pul hodiny az jsem se dostal na odbornici pres DPH, ktera rekla ze se mi do toho to financnictvi nepocita...kdyz jsem se zeptal jestli si je skutecne stoprocentne jista, tak mi odpovedal, at ji zavolam ve ctvrtek, ze tam bude jiny odbornik...hmm.
Kazdopadne Ti moc dekuji za cas. Pokusim se sem dat ve ctvrtek rozhreseni. Ucetniho, resp. financniho poradce mam, ale ten samozrejme o nicem takovem nevi...grrr.
Denny
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 6. 2007 14:23
teoreticky...podnikam v oblasti, ktera je osvobozena od DPH, nicmene vydelam vice nez milion rocne...ale nemusim byt platcem DPH.
Priberu si druhou zivnost, ktera jiz neni osvobozena od DPH, ta vsak nevydela temer nic.
Musim byt platce nebo ne? Diky za jakekoliv nasmerovani (v ramci slusnosti).
Denny