Re: Rozdílné datum nástupu
dala bych nástup do PC 11.6., stejně jako máte v prac.smlouvě
pracovní poměr mu vznikl 11.6., do zaměstnání nastoupil 12.6.,účast na nemoc.pojištění vznikla 12.6., na potvrzení o zaměstnání při případném výstupu mu zadáte 11.6., protože jste s ním uzavřeli PP od 11.6., to že jste mu dali nepl.volno, to bylo udělené již za trvání prac.poměru ?? co na to někdo jiný ?
No právě, že my jsme mu neplacené volno nedali, on svévolně nastoupil o den později (já de facto ani nevím, jak to vysvětlil, jestli vůbec, mistr mu udělal tytyty a tím to pro ně skončilo), mně jde o to jestli může v budoucnu vzniknout problém při nějaké kontrole, když bude vznik PP 11. 6., nástup 12. 6. a 11.6. nebude nikde nijak vykázán.
ale pokud máte pracovní smlouvu uzavřenou od 11.6. a on vám nenastoupil, vy mu musíte ten den nějak vykázat, jinak budete mít problém. buď neplacené volno, v tom případě byste měli mít žádost o nepl.volno a pokud si bude hradit celé zdravotní pojištění, pak i dohodu o úhradě, v případě absence si hradí sám celé zdravotní pojištění, takže ze strany zdrav.pojišťovny byste problém měli, ledaže by váš zaměstnanec byl osobou, za kterou je plátcem pojistného stát, v tom případě u nepl.volna by platil jen z dosaž.příjmu, ale u absence by platil celých 13,5%, takže se rozmyslete, co mu vykážete nebo po domluvě s ním stornujte PS a vystavte od 12. , na ZP a soc. ho máte stejně od 12. přihlášeného, jen pokud jste MO a dávali jste k ověření PS, tak byste dali k ověření novou, ale to mu děláte dost velké ústupky ..., ještě mě napadá, že by si obstaral potvrzení od lékaře, že byste mu vykázali překážku na str. zaměstnance-lékaře, ale to se mi už ani nechce psát :)
Taťáno, díky moc za vaši odpověď - to je to, čeho jsem se obávala, všem je to ve firmě jedno (řeknou "to se nějak udělá"), takže řešení připadne na mě - na mzdovku. Přitom já bych měla dostat na stůl hotové podklady. A ještě budu za tu šťouru, co si vymýšlí problémy! Vzhledem k tomu, že jsem ho přihlásila od 12.6., bude asi pro obě strany nejlepší, když přepíšeme pracovní smlouvu - jsme VO, takže jsme ji nikam neposílali.
prosím Vás nenechte si motat hlavu, účasten nemocenského i zdravotního pojištění začíná pracovník být až skutečným fyzickým vstupem do zaměstnání - přihlašujete s datem 12.6 - tak proč by jste měla mít problém se zdravotním pojištěním za 11.6.? Pouze při ukončení prac. poměru na ZL uvedete prac. poměr od 11.6., jjinak pro vše platí datum vstupu (nebudet to mít vliv ani na dovolenou, vzhledem k tomu, že se nejedná o celý měsíc)
jak nevykazovat ?? pokud jsem dobře pochopila (třeba ne?), pak pracovní poměr má od 11.6., tzn. že předpokládám, že v prac.smlouvě má uvedený druh práce, místo výkonu a datum nástupu, tudíž nástup stanovený na 11.6. a on se bez omluvy nedostaví a to považujete za správné ? takže já si sjednám PS, kde budu mít stanovený nástup do zaměstnání, nastoupím za týden a ten týden se jen tak nevykáže ??
to chce klid, já tady přece nesoudím zaměstnance, který se nedostavil do práce, mzdová účetní není zaměstnavatel a pokud zaměstnavatel neodstoupí od pracovní smlouvy protože se zaměstnanec nedostavil první den do zaměstnání, tak mu to asi tolik zase nevadí. Jen se snažím vysvětlit, že mzd. účetní v tomto případě vůbec nic nehrozí. Viz § 36, odst.2) nového ZP - zaměstnavatel může (= nemusí) od smlouvy odstoupit.
já vám asi nerozumím, ten den přece nemůžete jen tak vyzmizíkovat. kolegyně účetní se neptá za zaměstnavatele, ale za mzdovou účetní a kdo ručí za správný odvod pojistného - zaměstnavatel nebo mzdová účetní ? a pakli-že má zaměstnanec absenci nebo neplacené volno, povinnost zaměstnavatele, potažmo mzdové účetní dodržet správný odvod pojistného, nic víc, nic míň a to , zda odstoupit či neodstoupit od smlouvy paní nechce řešit, jí jde o ten jeden den, který vy tvrdíte, že se prostě nevykáže, já tvrdím, že ho vykázat musí, jelikož na tento den měl stanovenou směnu(předpokládám), na kterou se nedostavil a je pak věcí jak to dál řešit, zda absenci, nepl.volno či změní PS.A když si přečtete ten vám zmiňovaný § odst.2 - aniž mu v tom bránila překážka v práci... , z toho vám plyne, že je povinen nastoupit, případně oznámit překážku a podle toho se mu ten den zaplatí či nezaplatí, ale ne vyzmizíkovat.
diskusi s Vámi vzdávám, dostáváte se do takových absurdit jako neplacené volno před vstupem do zaměstnání, pojišťovnu to bude zajímat až od data přihlášení. Myslím že i Dášu to přestalo bavit a prostě opraví smlouvu od 12.6. Nejlepší by bylo vyzmizíkovat tuto diskusi s Vámi, která k ničemu nevede.
já např. u našeho SW nemohu zadat dvě data nástupu,proto zadám nástup do zaměstnání dle prac.smlouvy, ale pro přihlášení na ZP datum vzniku účasti, na OSSZ se mi automaticky vygeneruje na přihlášku datum vzniku účasti, takže je to spíše o tom, co dovolí SW
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 6. 2007 15:05
Dobrý den, zaměstnanec podepsal pracovní smlouvu s nástupem 11.6., ale do zaměstnání nastoupil 12.6. Přihlásila jsem ho na sociálku a zdravku od 12.6. a teď přemýšlím - jako nástup do zaměstnání (do mzdového programu) mám dát které datum?