Re: přijetí platby nevíme od koho
Předpokládám, že ji máte zaúčtovanou na závazcích. Z účetního hlediska - v tuto chvíli Vám existuje závazek z neznámé přijaté platby, takže se ho snažte zbavit (vrátit, odepsat do výnosů).
Z daňového hlediska - nechápu těch 5 let. Promlčení pohledávky je po 3 nebo 4 letech (Obč. nebo Obch.zákoník). Ale vy máte povinnost odepsat závazek do výnosů až zaniknutím závazku (samozřejmě můžete dříve). A závazek nezaniká promlčením, je to složitější (sama bych nenapsala všechny důvody k zaniknutí závazku). A samozřejmě v tu chvíli musíte vědět, co to je za závazek a za kým, abyste vůbec věděla něco o promlčení.
Já bych to řešila takto: zkusila bych vrátit částku na účet, ze kterého přišla. Pokud by se mi částka vrátila zpět (neexistující účet), pak bych závazek odepsala do výnosů (daňových 32x/64x). A dál bych závazek vedla v podrozvahové evidenci, kdyby se náhodou někdy někdo ozval...
Děkuji, ale problém je právě v tom, že nemáme vůbec žádné vodítko, od koho peníze přišly. Byly vloženy hotově v bance a na složence byla jenom částka. Nemůžeme tedy našeho "věřitele" nebo jak toho člověka nazvat vůbec dohledat a nemáme tudíž komu částku vrátit. O těch 5 letech mluvil prý náš auditor, ale protože tu jsem nová, tak to mám všechno z druhé ruky a teď po mě chtějí, abych našla odkaz na zákon, kde to je napsané :o(
Souhlasím s DaniK, jen bych podotkla, že do těch výnosů bych to nedávala hned, jednak je musíte zdanit (zbytečně), pokud je budete vracet další roky (pochybuju, že by po takové částce nikdo nepátral), bude to nedaňové, takže výhody pro Vás neplynou. Už o tom tady diskuze byla, co člověk, to názor, ale počítám, že Vám i auditor doporučí evidovat to na závazcích. Je to nejlepší, bezbolestné.
Já bych se bála tu částku vést na závazcích, protože oni nevědí, od koho jim to přišlo. Takže bych nebyla schopná zjistit, kdy ten závazek právně zanikl, takže bych ho radši do výnosů odepsala rovnou (daňových). Zeptám se, kdy je odpis závazku do výnosů nedaňový (když pominu takové ty případy, že se to týká nedaňového nákladu v předchozích obdobích)?
Nejsem právník, ale myslím, že by se to nějak stanovit dalo, mj. obč. zákoník stanovuje, že závazky vznikají i z bezdůvodného obohacení atd.
Odpis závazků nedaňový? ....nic mě nenapadá:-(
Jedině pokud by se nenašlo něco v § 23 odst. 3b), ale v praxi o něčem konkrétním nevím.
Podle mého názoru nezáleží, co je to za závazek, ale závazek vznikl tím, že jste peníze přijali. Ale pokud je to z roku 2002, tak tam už bych to opravdu odepsala. Pokud je to Vaše významná položka, tak na 688, pokud vzhledem k obratu není, tak bych to dala na 668. Třeba se tu ale objeví jiné názory.
Já bych to odepsala na 64x nebo případně 66x, ale určitě ne na 68x. Já jsem s mimořádným výsledkem hospodaření velmi opatrná, do mim.nákl. patří snad jenom přírodní katastrofy, a už vůbec nevím, co patří do mim.výnosů. Ale to, že se někdo splete a pošle mi peníze navíc, nevidím jako mimořádnou událost.
Jenom poznámka - i když účtuji do výnosů a nákladů o událostech, které se staly v min.účetních období, vždy o nich účtuji do hospodářského výsledku, kam by patřily i v min.letech.
Souhlas, ale pokud jde o významné položky, účtuje se to do mimořádných výnosů. Já bych se taky přikláněla k 668, ale pokud mají obrat 200 000,-, pak jde o mimořádnou věc.
Mimochodem už i povodně se v některých oblastech bere jako běžná nikoliv mimořádná věc:-)
>>>Dobrý den, v roce 2002 nam prislo na ucet 45.000,- a
>>>my nebyli schopni dohledat, kdo nam platbu poslal. Od
>>>tohoto roku name tuto castku na zalohach. Auditor nam
>>>rekl, ze ji do 5 let musime dat do vynosu. Kde bych
>>>nasla tuto informaci? Koukala jsem do zakona o danich
>>>z
>>>prijmu i do zakona o ucetnictvi, ale nikde jsem to
>>>nenasla. Poradi mi nekdo?
>>>Dekuji
>>Z daňového hlediska - nechápu těch 5 let. Promlčení
>>pohledávky je po 3 nebo 4 letech (Obč. nebo
>>Obch.zákoník). Ale vy máte povinnost odepsat závazek
>>do výnosů až
>>zaniknutím závazku (samozřejmě můžete dříve). A
>>závazek nezaniká promlčením, je to složitější (sama
>>bych
>>nenapsala všechny důvody k zaniknutí závazku). A
>>samozřejmě v tu chvíli musíte vědět, co to je za
>>závazek a za
>>kým, abyste vůbec věděla něco o promlčení.
>>
>>Já bych to řešila takto: zkusila bych vrátit částku
>>na
>>účet, ze kterého přišla. Pokud by se mi částka
>>vrátila
>>zpět (neexistující účet), pak bych závazek odepsala
>>do
>>výnosů (daňových 32x/64x). A dál bych závazek vedla v
>>podrozvahové evidenci, kdyby se náhodou někdy někdo
>>ozval...
>
>Děkuji, ale problém je právě v tom, že nemáme vůbec
>žádné vodítko, od koho peníze přišly. Byly vloženy
>hotově v bance a na složence byla jenom částka. Nemůžeme
>tedy našeho "věřitele" nebo jak toho člověka nazvat
>vůbec dohledat a nemáme tudíž komu částku vrátit. O těch 5
>letech mluvil prý náš auditor, ale protože tu jsem
>nová, tak to mám všechno z druhé ruky a teď po mě chtějí,
>abych našla odkaz na zákon, kde to je napsané :o(
Pokud "Byly vloženy hotově v bance" tak vám banka sdělí vkladatele
i s RČ. V tom případě je informace
"a na složence byla jenom částka" poněkud zavádějící.
Vrátit to co mě nepatří není snad tak velký problém.
Ano, přesně tak souhlasím, stále nechápu nemožnost vypátrat vladatele?!?!?při vkladu píšete jméno vlkladatele a RČ, takže opravdu nechápu v čem je problém...a hlavně, kde taky mohl nastat problém??že by vkladatel napsal špatné číslo účtu, asi by se začal shánět po tom kam ty peníze sákryš poslal..nevím nechápu to, že někdo nehledá 45000,-- a ten co mu nepatří, zase toho nemůže najít..bizarní situace..
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 6. 2007 10:45
Dobrý den, v roce 2002 nam prislo na ucet 45.000,- a my nebyli schopni dohledat, kdo nam platbu poslal. Od tohoto roku name tuto castku na zalohach. Auditor nam rekl, ze ji do 5 let musime dat do vynosu. Kde bych nasla tuto informaci? Koukala jsem do zakona o danich z prijmu i do zakona o ucetnictvi, ale nikde jsem to nenasla. Poradi mi nekdo?
Dekuji