Re: Účetní opravné položky v přiznání k
Dobrý večer, myslím, že to určitě patří rozepsat, základ daně vám to upraví tak jako tak na stejnou částku.
Řádky máte správně, minulý týden mi takhle prošly přes auditora. Myslím, že to musí být v DP vidět, třeba jen proto, abyste v dalších letech viděl (vy nebo někdo jiný, kdo by o té operaci +5 - 5 nevěděl) v nedaňových nákladech tu tvorbu opravné položky a mohl s ní dál pracovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 6. 2007 14:01
Hezký den,
chci se zeptat, jakým způsobem vykazujete tvorbu a zúčtování účetních opravných položek v daňovém přiznání. Jde mi o to, že tvorba i zúčtování se účtují na jeden nákladový účet, tzn. výsledná hodnota je kombinací zúčtování dříve vytvořených OP a tvorby nových OP. Moje otázka: dáváte do daňového přiznání na ř. 40 (tvorba OP = nedaňové náklady = + k základu daně) nebo na ř. 112 8) (rozpuštění OP = nezdaňované "výnosy" = - k základu daně) pouze výslednou částku na příslušném účtě nebo rozhodíte tvorbu a zúčtování na příslušné řádky.
Význam to má v okamžiku, kdy rozpustím 5 mil. OP a zároveň vytvořím 5 mil. OP. V případě uvedení pouze výsledné částky se tyto transakce v přiznání vůbec neobjeví (výsledek nula) a v případě samostatného uvedení bude na ř. 40 částka 5 mil. a na ř. 112 8) taky částka 5 mil.
To samé se týká i účetních rezerv.
Dopředu díky za Vaše dotazy.