Re: Občanské sdružení
Mám podobný problém, ale sdružení je již založeno a zapsáno. V podstatě je podobný postup jako u s.r.o., účtování je velmi podobné jako u podvojného akorát některé účty se lyší. Již jsem scháněla literaturu, ale na trhu toho moc není. Budu ráda za případnou spolupráci ve vyhledávaní informací můj e-mail ivana.spevakova@seznam.cz
Patří to pod "neziskové organizace" - sežeňte si publikace o zdaňování a účtování neziskových organizací (zatím vím o dvou). Zejména zdanění je obtížné. Účtuje se dle jiné vyhlášky než pro podnikatele (jiná účtové osnova). Doporučuji i nějaký seminář. Obecně bych řekla, že je docela problém se o tom něco dozvědět.
Účtuju a kontroluju občanská sdružení, některá v JDÚ a některá v PDÚ, dobře vysvětlené je to v knížce od Anagu - Stuchlíková, Komrsková - Zdaňování neziskových organizací, a další od Anagu (autora nevím) - Neziskové organizace - vznik, účetnictví, daně. Obě knížky vychází v několikátém vydání. Také vyšlo Meritum od ASPI na nevýdělečné organizace. Není to tak složité, když tomu člověk začíná rozumět a pokud jste účetní, tak se to určitě naučíte. Jiné je to v tom, že se účtuje a vyhodnocují se akce nebo činnosti, podle zkušeností je dobré si do začátku promyslet co budu dělat a jak v tom budu zisková (udělat si daňovou analýzu). Komplexně to není nikde zpracované, také uvítám výměnu zkušeností - můj e-mail: skorepova@volny.cz
Ano, jsou to ty publikace v předchozím příspěvku :-) (původně jsem si nemohla vzpomenout na přesný název).
Lída to napsala přesně, je dobré si dopředu promyslet všechny činnosti a účtovat to od začátku pokud možno tak, abyste z toho na konci období snadno dostala všechny potřebné údaje pro daně. Než začnete, projděte si ty knížky, bude Vám to jasnější, jak to myslíme. Začněte tím, že si promyslíte, jaké budete mít pravděpodobně příjmy a roztřídíte si je dle skupin uvedených v publikaci, stejným způsobem budete rozdělovat náklady. Jelikož v prvním roce by to mohlo být obtížné vše si naplánovat dopředu, v nejhorším to vyřešíte excelovou tabulkou na konci období a dá Vám to trochu víc práce :-).
Já jsem byla např. v agentuře VOX (www.vox.cz) - ale fakt je, že toto téma není časté. Nevím, zda to nepořádají jenom třeba v období před daňovým příznáním od ledna do března. Zkuste si tam zavolat, ještě zkuste v Praze Pragoeduca nebo Agentura BOVA(tel.244 402 232), jinak mě už nic nenapadá. Ptejte se na neziskové organizace.
Já jsem byla např. v agentuře VOX (www.vox.cz) - ale fakt je, že toto téma není časté. Nevím, zda to nepořádají jenom třeba v období před daňovým příznáním od ledna do března. Zkuste si tam zavolat, ještě zkuste v Praze Pragoeduca nebo Agentura BOVA(tel.244 402 232), jinak mě už nic nenapadá. Ptejte se na neziskové organizace.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 6. 2007 16:51
Chceme založit občanské sdružení a vůbec nevím co to obnáší, kde se všude registruje a jak se účtuje. Účtuji firmy s.r.o. v podvojném úč., dá se i zde použít podvojné úč.?
Děkuji za jakoukoliv radu.