Re: Penalizační faktura
Penalizační fa se dá vystavit až po zaplacení dluhu,přesně vypsat odběratele i dodavatele vč.IČa,Diča,adresy...
Faktura-datum vystavení,datum splatnosti,částka,VS.Přesná výše úroku z prodlení/podle sazeb Národní banky/ ,počet dnů od splatnosti po zaplacení./Pokud Vám platili na vícekrát je potřeba konkrétně rozepsat a rozpočítat na jednotlivé dny./Celková výše úroků z prodlení.
Poslat nejlépe s dodejkou nebo do vl.rukou,a občas zaurgovat.
/Hlavně ale zvážit,jestli se Vám vyplatí zvyšovat si zisk,a nikdy stejně nedostat zaplaceno./
Penale se vystavuje za dobu celkove doby po splatnosti, cili dokud nemate FA zaplacenou jak chcete pocitat penále?
Viděl jsem tzv. "průběžnou" penalizaci, kdy se vystavuje penalizační faktura vždy za nějaké uplynulé období (např. čtvrtletí) a je to vypočtené penále ke konci tohoto období (to už je jasné, že k tomuto datumu dlužník nezaplatil). Následuje další penalizační období atd, atd,... až je Fa zaplacena a pak se už nepenalizuje. Praktické aspekty Vašeho tvrzemí mi jsou jasné jen mi šlo o to , zda to někde řeší nějaký předpis.
Z osobní zkušenosti:pokud Vám nezaplatil řádnou fakturu,asi se mu moc nebude chtít platit něco navíc.Co když Vám nezaplatí ještě další rok,a Vy mu teď vystavíte "částečnou pen.fa?"Sám si zvýšíte výnosy,tím budete mít vyšší daň.povinnost.Podle mě je lepší si v průběhu nezapl.faktury nechat podepsat uznání dluhu,a po jejím zaplacení se rozhodnout,jestli to vůbec stojí za to-při dnešních sazbách pro výpočet je na tom zatraceně lepší ten,kdo neplatí.BOHUŽEL...
Zcela sdílím Váš názor co se týká praktické "aplikace". Uvedené změny v obchodním zákoníku podle mého soudu nahrávají pouze spekulacím s pohledávkami (zakládání fiktivních společností , kde majtek tvoří vložené pohledávky), protože z praxe vím, že když už je nějaké penále smluveno , tak se rozhodně nepohybuje kolem 10% (jak bylo uvedeno v článku). Případy, kdy je výše penále v několika násobných hodnotách původního dluhu může vést pouze k
tomu, že dlužník nezaplatí vůbec nic (raději "zmizí").
Děkuji za Vaše názory a za Váš čas.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 7. 2007 10:27
Dobrý den,
prosím o radu, jak správně vystavit penalizační fakturu? Co vše v ní má být uvedeno? Jak správně rozepsat částky?
Faktura i s DPH za 50.000,-Kč a tato faktura je po splatnosti 122dnů.