Re: odvody pojisteni jednatelu u v.o.s
O v.o.s. se tady už vícekrát diskutovalo, tak prosím nejprve hledejte v historii diskuze pomocí vyhledávače a též si přečtěte obecné informace o VOS třeba zde http://business.center.cz/business/pravo/formypodn/vos/
Obecně - VOS nemá jednatele, má společníky. V každém případě základ daně z VOS si zdaňují společníci sami ve svých přiznáních a sami taky podávají přehledy SP a ZP. To pojistné může VOS jako daňově účinné odvádět za své společníky nebo si to mohou společníci platit sami. Viz opět starší diskuze, jsou na to různé právní názory.
Pro xxl
Jéé, já se nezlobím :-)) Nenapsal jste nic špatného. To spíš mně se nechtělo vypisovat specifika VOS, když je to tu už několikrát probráno a zpracováno. Přeju hezký den všem, kteří to čtou ;-)
+s.r.o.: jednatele určuje valná hromada, na funkci s ním musí být uzavřena mandátní smlouva, pokud ještě pro společnost pracuje, pak i pracovní smlouva. Odměny z obou smluv se vyplácí podobně jako u zaměstnanců, t.j. podle § 6 (pravděpodobně jen letos).
+v.o.s.: nemá jednatele, všichni společníci jsou si v podstatě rovni, ale musí si určit jednoho nebo více osob za v.o.s. jednajících. Společnost nemá hospodářský výsledek, protože ten se rozepíše na jednotlivé společníky (jak zisk tak ztráta - všichni ručí stejně jako FO celým svým majetkem) buď stejným dílem anebo dle smlouvy. Společníci pak tento příjem zdaňují podle ZDP § 7 odst.1 d), pokud mají další příjmy dle § 7 pak dle odst. 1 a) až c). SZ a ZP buď za ně zaplatí společnost (a tím sníží podíly na HV) anebo si je hradí každý sám a o to si sníží svůj základ daně.
Toto povídání je DP, ZP a SZ na úrovni "pro dům, pisárnu a školu".
Je nutno projít ZDP, tam se zejména o v.o.s. píše na mnoha místech. Doufám, že kolegové nedostatky doplní.
Diky za informaci. Me jde spis o to, jestli je potřeba platit zálohy na sociální a zdravotní pojietění, když jsem zaměstnaný na HPP + mám činnost na ŽL, kde zalohy na SP odvádím.
Jde mi fakt jenom o ty platbu těch záloh, jestli jsou nutné, popř. v jaké výši jsou pro v.o.s?
Zisk z VOS se na výši vašich záloh SP, ZP i daní projeví úplně stejně jako zisk z vaší živnosti. Je tedy ZCELA JEDNO, jestli si za rok vyděláte na živnosti 200 tisíc nebo jestli si totéž vyděláte jako společník VOS. Zálohy a doplatky SP a ZP se budou počítat úplně stejně a daně z příjmů fyzických osob taky. Jediný rozdíl je v tom, že VOS-ka může platit SP a ZP za své společníky, ale nic se na tom neušetří - ono je vpodstatě jedno, jestli to zaplatí VOS-ka a dá vám pak o to méně, nebo jestli vám VOS-ka rozdělí o to víc a vy si to pak zaplatíte sám. SP a ZP je pro vás tak jako tak uznatelný výdaj a daňově by to v konečném důsledku mělo vyjít nastejno.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 7. 2007 23:02
Dobry den,
chtel bych se informovat na odvod pojisteni soc. zdrav. popr. ostatni jine pro jednatele a zaroven "zamestatnce" spolecnosti v.o.s. nebo s.r.o.
Jde konkretne o to, ze ja s kamaradem jsme zamestnani na HPP, ja si privydelavam na ZL a kamarad by se chtel ke me pridat. Proto uvazujeme o zalozeni v.o.s. popr. s.r.o (spise ale v.o.s.)
Zajimalo by me, co vsechno se musi mesicne za kazdeho jednatele odvadet. Je to soc. i zdrav. pojisteni?
momentalne pri praci na ZL platim jenom socialni pojisteni, ale jak je to u v.o.s opravdu netusim tak se pro jistotu radeji ptam.