Re: Odpočet po dobu školních prázdnin
příprava na bud.povolání trvá do června, takže i kdyby pracoval od 1.6. po celý červen, má nárok na slevu i na čeren. Jiná situace je o "posledních prázdninách", kdy již nepokračuje dále ve studiu. Jak víte, že v srpnu zjistíte, že vám nenahlásil - vy to předpokládáte? je povinností zaměstnance nahlásit jakoukoli změnu,která má vliv na správný výpočet daně, pokud zjistíte dodatečně, že celý měsíc pracoval, nemá nárok na slevu na dítě na tento měsíc, ale asi sama od sebe mu nemůžete přeplatek na dani srazit, musela byste dle mého mínění toto prokázat,že dítě pracovalo nebo bylo po celý měsíc na ÚP.
Přeplatek na dani zaměstnanci strhnete a vrátíte FÚ. Případně bych si spočítala penále a požadovala bych ho po zaměstnanci, aby ho zaplatil, když zapomněl. Pohlídala bych si, aby mi uvedl u podpisu změny aktuální datum proto, že to nebyla chyba mzdovky, ale zaměstnance.
souhlas, ale je fakt, že penále po zaměstnanici jsem ještě nikdy nechtěla, ani jsem se s tím v praxi nesetkala, i když by se asi mělo. Vy už jste, Hano, požadovala penále po zaměstnanci za to, že pozdě nahlásil změnu, která má vliv na výši daně?
To celkem nevadí, že jste popletla jména ani já jsem se nedočetla v chytrých knihách, že bych měla požadovat zaplacení penále. Skutečnost je však taková, že nedoplatek na dani vznikl. Tak teď jak se říká babo raď? Snad se najde někdo kdo má zkušenost s pohledem FÚ. Zdravím všechny.
Zkušenosti s vybráním penále mám a zaměstnanec se vůbec nebránil. Když jsem měla po kontrole FÚ, kde nic jiného nenašli, penále vyměřili, ale protože bylo nízké, vešla jsem se do limitu, myslím 100 Kč, tak jsem nic neplatila a zaměstnanci peníze vrátila, protože byl zaměstnán.
svědomitý FÚ, musím říci, že jsem se za dobu svého působení coby mzdová za těch 18 let s tím nesetkala, FÚ to prozatím nechávají, dokonce po podání Vyúčtování ani správce daně nepenalizoval jeden pozdní odvod s tím, že jinak platíme pravidelně a řádně na rozdíl od zdrav.pojišťovny, která má přímo povinnost penále vymáhat. Gratuluji, že vám nic jiného nenašli :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 7. 2007 19:22
Prosím o radu, jak postupovat v případě, že zaměstnanec nenahlásí, že jeho syn( dcera) ukončil studium a nastoupil do zaměstnání trvajícího celý kalend. měsíc. Čili již nebude nárok na odpočet. Jak postupovat v případě, že tuto skutečnost zjistím dodatečně např. v srpnu.
Dále zda mohu ponechat odpočet v červnu, pokud ukončí maturitou v květnu.