Jak je to s výdaji a co ZP + SP

• (neregistrovaný)

24. 1. 2011 8:49

Dejme tomu, že bych měla pár webů a prodávala na nich reklamní plochu. Měsíční příjmy by byly zhruba 20 000kč. Musím si zaplatit zdravotní a sociální (asi 3500kč/měs) a pak by mě zajímalo jak je to se zdaněním příjmů. Za první dva měsíce bych si potřebovala zakoupit PC, notebook, foťák a možná ještě nějakou maličkost. Takže počáteční náklady za cca 50 000kč. Ale další měsíce by se mé náklady blížily nule. Z dlouhodobého hlediska by tedy bylo pro mě lepší platit daň paušálně. Jakože z měsíčního příjmu se mi odečte 60% a z toho zbytku zaplatím daň 15%. Ale nikde jsem se nedočetla, jestli můžu mít napřed, že si budu vést náklady a pak si je odečtu. A po určité době pak přejdu na paušální daň? Jde to nebo nejde?
    Dále by mě zajímalo měsíční zdrav. a soc. To se pak po tom roce nějak spočítá a přeplatky jsou mi vráceny? Kolik? Jak se to počítá?
    Dík

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 1. 2011 12:47

HENIA

První rok podnikání budete platit minimální soc. 1807 a zdrav.poj. 1670 Kč.
      Zdaňovacím obdobím je vždy jeden kalendářní rok - to se rozhodnete, zda vést daňovou evidenci - a skutečné náklady, nebo použít paušální procento nákladů. Další rok se rozhodnete znovu samostatně, uprostřed roku nelze měnit způsob zdaňování.
      Pokud see v tom vůbec neorientujete, je lepší si vzít externí účetní.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).