Re: invalidní nebo starobní důchod
Při dosažení důch. věku se automaticky nepřevádí PID na starobní důchod (SD). Musíte si na Vaší OSSZ požádat o starobní důchod a ČSSZ v Praze provede výpočet, kdy nesmí vym. základ pro SD být nižší než u PID. ČSSZ Vám pak přizná vyšší důchod,tj. buď ponechá dosavadní PID (po všech valorizacích) nebo nově vypočtený SD podle podmínek k datu přiznání SD. Nic nemůžete ztratit, naopak můžete získat. Můj příbuzný tak přepočtem z PID na SD získal asi 1500 Kč měsíčně (měl PID přiznaný asi v r. 1994 podle starého důch. zákona).
Na druhou stranu, pokud byste si chtěl vydělávat, tak jako starobní důchodce nemáte nárok na daňovou slevu na poplatníka 600 Kč, kdežto jako invalidní důchodce na ni nárok máte a ještě na slevu na invaliditu 250 Kč. Takže to chce zjistit, zda Vám vyjde o víc vyšší star. důchod nebo zda se Vám víc vyplatí daňové slevy.
Na OSSZ si vezměte s sebou výměr PID, kde jsou uvedeny výdělky, ze kterých se důchod počítal, a prům. výdělek pro stanovení výše PID (ochotná pracovnice OSSZ by mohla předem spočítat SD). Bližší informace k sepisování žádostí o důchod také na www.cssz.cz.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 7. 2007 7:44
Před 10 lety jsem šel do plného invalidního důchodu. V letošním roce mi vznikl nárok na starobní důchod. Musím si o starobní důchod zažádat, nebo mohu mít stále plný invalidní? A kdybych si zažádal byl by starobní důchod větší nebo menší? Po celou dobu pobírání invalidního důchodu jsem nebyl nikde zaměstnán.Nemá někdo zkušenost? Děkuji