Hlavní navigace

Dohoda o provedení práce

  • (neregistrovaný)

    13. 7. 2007 7:02

    dobrý den, moc moc prosím o radu...pokud student pracuje přes prázdniny na dohodu o provedení práce a má podepsané prohlášení...ovlivňuje něco, když bude mít dohodu od prvního dne v měsíci do posledního dne v měsíci? (nejedná se o prázdniny, které by následovaly po úspěšném nebo neúspěšném ukončení studia maturitou). Rodič studenta by neměl nárok na slevu na studenta (z daní) a přídavky na děti jen pokud by měl student poslední prázdniny po ukončení studia a pokud by se jednalo o parcovní poměr na dobu určitou (ne o pracovní dohodu), říkám to dobře? Prosím poraďte mi, mám v tom zmatek!!! děkuji moc moc moc J.P.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 7. 2007 7:48

      xy (neregistrovaný)

      Re: dohoda o provedení práce
      Pokud bude dítě po prázdninách dále studovat (ať střední nebo VŠ), potom jeho zaměstnání přes prázdniny nemá vliv.
      Může mít smlouvu třeba od 1. 7. do 31. 8. a nic se neděje. Nárok má (při podepsaném daň.prohlášení) na poplatníka i na studenta (musí přinést potvr.o studiu). Rodič může uplatňovat daň. zvýhodnění na toto dítě (nesmí mu být ale víc než 26 let). Na nárok na PnD to také nemá vliv - příjem dítěte o prázdninách se do příjmů nepočítá. Pokud je dítěti méně než 18 let - to vůbec nemá vliv, zda studuje nebo nestuduje, pracuje nebo nepracuje - nárok na odpočet na dítě má rodič vždy (pokud splňuje další podmínky - dítě není vdané, ženaté, spol.domácnost).
      Zaměstnání dítěte je rozhodující u dítěte, které ukonč. SŠ nebo odb.učiliště a nepokračuje v dalším studiu např. na VŠ, Vyšší odb.škole. V tomto případě je pro nárok na odpočet na studenta (u rodičů na daň.zvýhodnění), aby dítě nebylo hlášeno od 1.7. na ÚP, nebo nemělo sepsanou prac.sml. (DoPP,DoPČ) od 1.7. po celý kal. měsíc nebo dokonce od 1.7. - 31.8. Pokud bude mít dítě sepsanou smlouvu (DoPP) od 2.7. do 30.8., potom jsou splněny podmínky a může uplatňovat slevu na studenta (rodič daň.zvýhodnění).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).