Pozdní platba Kooperativě

• (neregistrovaný)

13. 7. 2007 22:33

Prosím o radu:

níže jsem vyčetla, že jestliže se nějaká čtvrtletní platba zákonného pojištění zaměstnanců zpozdí, musí se za každý další měsíc platba navýšit o 10%. Je to tak?
    Zjistila jsem, že účetní, která již u nás nepracuje, tak nezaplatila toto pojištění na 2. čtvtl., tedy do 30.4. Zaplatila jsem to až nyní v červenci spolu s platbou 3. čtvr.
    Mám tzv. penále zpětně vypočítat sama a doplatit? A navýšit o 30% nebo kolik?

Děkuji všem za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 7. 2007 17:17

Lenka (neregistrovaný)

Re: Pozdní platba Kooperativě
      Ještě jeden dotaz:
      - platí se pojištění i z dohod? (dle pokynů je výpočet z vyměřovacího základu pro OSSZ a DPP v přehledu OSSZ není, ale co když se zaměstnanci s DPP stane prac. úraz, když to nezaplatím z jeho mzdy má nárok na něco? Pak platit či neplatit i z této DPP?)
      - kolik let zpětně může pojišťovna kontrolovat správnost výpočtu a odvodu?

Ještě jednou moc děkuji.

• 8. 8. 2007 7:54

jana (neregistrovaný)

Re: Pozdní platba Kooperativě
      Z dohod se neplatí. Penále neplaťte - zatím. Pošlete na pojišťovu oznámení o tom, že jste jedno čtvrtletí zapomněli zaplatit a že jste ho doplatitli tehdy a tehdy. Lepší je doplatek uhradit zvlášť. A napiště žádost o upuštění penále. Nevím, kolik vám bude odpuštěno a jestli vůbec, ale za pokus to stojí. Něco se dá upustit vždycky - říkala paní na Kooperativě, co má zákonné na starosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).