Re: Krácení diet na zahr. pracovní cestě
Předpokládám, že krátí z toho důvodu, že tam máte zajištěno stravování (většinou snídaně v hotelu).... Na to má vážně nárok a jestliže vám to předem oznámí, tak s tím nic nenaděláte. Je to v zákoně a z tohoto důvodu (jde-li o krácení z důvodu poskytnutí stravy na místě) dle mého nemáte právní nárok odmítnout cestu.
No to právě není, jedná se o takovéto krácení "jen tak, protože mám na to právo", za snídaně v hotelu bude další krácení, čili 25% z 38 €. Krácení za snídani je jasné, tomu se nebráním, jde mi o to první krácení "jen tak". Takže můžu odmítnout vyjet, nebo ne?
Tak pokud jde o krácení "jen tak", tak to bych se bránila a odkázala je na příšlušný zákon o cestovních náhradách pro zaměstnance. A trvala bych na příslušné výši (tj. snížené jen kvůli snídani..).
Myslím (ale fakt jen myslím), že pokud vy nesouhlasíte, tak vás k tomu krácení "jen tak" nemohou donutit. Protože to je jen na dohodě obou stran!! Dokonce i to krácení kvůli snídani, když vás včas neupozorní (tj. před cestou), tak by je pak zpětně neměli udělat a měli by vám vyplatit diety v plné výši.
Takže se nedejte!!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 7. 2007 14:14
Dobrý den,
budu vyslán na několik dní na zahraniční pracovní cestu. Vím, že zaměstnavatel navrhne krácení diet předem o 25% (na což má právo), čili se dostaneme z 50 € na 38 €. Moje otázka zní, zda jsem povinen tuhle dohodu přijmout, nebo za těchto podmínek můžu odmítnout na cestu vyjet.
Moc děkuji za odpověď.