Upozornění moderátora
Prosím dbejte na lepší nadpisy svých dotazů, aby bylo hned vidět, co asi potřebujete! Váš dotaz jste původně nadepsala jen "DPH" - vidíte sama, kolik je tady dotazů týkajících se dph. Představte si, kdyby každý nadepsal svůj dotaz jen DPH. Bylo by to tu značně nepřehledné, že?
Re: DPH - různá data a číslování dokladů
Já bych se přikláněla k variantě 1. Číselná řada je pro mě svatá:-)) To, když se výjimečně poruší ustanovení "o 15 dnech", není nic hrozného.
Přikládáním se k řešení Ditty. DUZP určitě dle skutečnosti, datum vystavení nejdéle do 15 dnů. (Není to úplně košer, ale mohla jste fakturovat třeba toho 13/7 a faktury vám pak zůstaly ležet na stole, ne?) Jde naštěstí jen o pár dní, tak snad nikdo nebude dělat problémy, proč taky :-) Dejte tam dáte dostatečné datum splatnosti a hned ty faktury odešlete.
Řekl bych, že k velké chybě by nedošlo, kdybyste to ponechala. Usuzuji z toho, že ve druhém odstavci § 26 (souhrnná plnění) je stanoven termín do 15 dnů po skončení měsíce. Pokud DD vystavíte tak, aby odvod spadal do příslušného měsíce (tady červen), nic se neděje, škoda státu nevzniká. Tvůrce zákona jistě neměl na mysli, aby si druhá strana mohla včas uplatnit odpočet.
ale u nas nejde o souhrne zdan. plneni, jedna se napr. o dodani naplne do tiskarny. Napln napr. byla dodana 19.6.,abych neporusila ciselnou radu, dala jsem datum vystaveni 13.7. a DUZP 30.6. - doufam ze FU nebude delat problemy, prece DPH odvede v cernu. Co myslite? Nebo je lepsi porusit ciselnou radu a dat DUZP 13.7.?
Nechtěl jsem již zasahovat do této diskuse ani do Vaší nerozhodnosti. Možná Vám tímto pomohu v rozhodnutí - odvoláváte se na porušení číselné řady, ale za porušení číselné řady Vás nikdo nemůže sankcionovat, ale za ostatní ano. Myslím si, že i za všechny diskutující moho říci, že se nesetkali s tím, že by FÚ pokutoval za nesprávné DUZP nebo nevystavení dokladů do 15 dnů, ale teoreticky by mohl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 7. 2007 8:34
Dobre horke letni dopoledne,
mam zde dodaci list, potvrzeny dne 26.6. (zbozi bylo odebrano 26.6) DPH by melo byt take 26.6. Ja vsak vystavuji faktury s datem 13.7. Poradite jak situaci resit?
1. mam dat datum vystaveni faktury 13.7 a DPH 26.6.,ale to pak nebude dan. doklad vystaven do 15-ti dnu
2.vystaveni faktury 13.7 a DPH 30.6.
3.vystaveni faktury napr. 5.7. DPH 30.6.,ale tim se mi narusi ciselna rada, budu mit cislo dokladu 135 vystavene 13.7. a pak 136 vystaveny 5.7.
Co byste delali vy?