Re: Dodanění DPH za benzin
Pro fakturaci soukromých jízd sečtu nákup PHM na dané
auto za celý měsíc a vypočítám prům.cenu/1 litr. Tuto cenu pak použiju při fakturaci společníkovi, který používá auto i soukromě. Ve Vašem případě se také jedná o soukromé jízdy.
Výpočet= počet ujetých km x prům.spotřeba z tech.průkazu x
prům.cena za PHM / 100
Já bych použila prům.cenu danou MF pro daný rok ... dala bych i si to i do směrnice projistotu pro další roky, na vašem místě. -ošetřila bych tak veškeré soukromé neboli daňově neuznatelné jídzy.a pozor, v každé období DPH vyčíslit (měsíčně, čtvrtletně). U nás se zaměstnancům takhle dělají náhrady za soukromé jízdy služ. autem. Daňaři proti tomu nic neměli. Z faktury za čerpání bych to nespočetla ani omylem :-( a navíc mzdy máme o dobrých 14 dní dřív, to by se dohromady nedalo ani omylem.
*** jestli se mohu přidat do vaší diskuze, v případě, že zaměstnanci používají k soukromým účelům vozidla, kde byl při jejich pořízení uplatněn odpočet DPH, z čeho odvádíte DPH? Já používám soukromé km * 3,80 = ZD, z toho odvedu DPH a tuto pak účtuji jako daňový náklad. (kromě toho samozřejmě zaměstnancům dodaňuji 1% ze VC vč. DPH a dokladem o použití jim vypočítám k úhradě PHM, z kterého rovněž odvádíme DPH).
Nyní se mi stal případ, kdy si zaměstnanec půjčil firemní auto na dovolenou - PHM si platil sám (normálně ho k soukromým jízdám nepoužívá), jak dodanit tuto situaci? Musím mu také dodanit 1% a vyúčtovat mu "nájemné" v sazbě počet soukromých km * 3,80 a odvést DPH, tak jak to normálně dělám?
Díky za radu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 7. 2007 9:39
Ve firmě máme služební automobil a do knihy jízd byly zapisovány
i jízdy pracovníků na oběd. Nyní po kontrole DPH z FÚ musíme nárokované DPH za benzin za tyto jízdy dodanit.
Můžete mi poradit jak to spočítat ? Cena benzinu byla pokaždé jiná a účtenka za benzin se téměř celá týkala jízd, za které byl odpočet DPH v pořádku.
Děkuji za rady.