Dodanění DPH za benzin

• (neregistrovaný)

18. 7. 2007 9:39

Ve firmě máme služební automobil a do knihy jízd byly zapisovány
    i jízdy pracovníků na oběd. Nyní po kontrole DPH z FÚ musíme nárokované DPH za benzin za tyto jízdy dodanit.
    Můžete mi poradit jak to spočítat ? Cena benzinu byla pokaždé jiná a účtenka za benzin se téměř celá týkala jízd, za které byl odpočet DPH v pořádku.
    Děkuji za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 7. 2007 10:32

AB (neregistrovaný)

Re: Dodanění DPH za benzin
      Pro fakturaci soukromých jízd sečtu nákup PHM na dané
      auto za celý měsíc a vypočítám prům.cenu/1 litr. Tuto cenu pak použiju při fakturaci společníkovi, který používá auto i soukromě. Ve Vašem případě se také jedná o soukromé jízdy.
      Výpočet= počet ujetých km x prům.spotřeba z tech.průkazu x
      prům.cena za PHM / 100

• 19. 7. 2007 15:00

Verča (neregistrovaný)

Já bych použila prům.cenu danou MF pro daný rok ... dala bych i si to i do směrnice projistotu pro další roky, na vašem místě. -ošetřila bych tak veškeré soukromé neboli daňově neuznatelné jídzy.a pozor, v každé období DPH vyčíslit (měsíčně, čtvrtletně). U nás se zaměstnancům takhle dělají náhrady za soukromé jízdy služ. autem. Daňaři proti tomu nic neměli. Z faktury za čerpání bych to nespočetla ani omylem :-( a navíc mzdy máme o dobrých 14 dní dřív, to by se dohromady nedalo ani omylem.

• 14. 8. 2007 14:32

Viki (neregistrovaný)

*** jestli se mohu přidat do vaší diskuze, v případě, že zaměstnanci používají k soukromým účelům vozidla, kde byl při jejich pořízení uplatněn odpočet DPH, z čeho odvádíte DPH? Já používám soukromé km * 3,80 = ZD, z toho odvedu DPH a tuto pak účtuji jako daňový náklad. (kromě toho samozřejmě zaměstnancům dodaňuji 1% ze VC vč. DPH a dokladem o použití jim vypočítám k úhradě PHM, z kterého rovněž odvádíme DPH).
      Nyní se mi stal případ, kdy si zaměstnanec půjčil firemní auto na dovolenou - PHM si platil sám (normálně ho k soukromým jízdám nepoužívá), jak dodanit tuto situaci? Musím mu také dodanit 1% a vyúčtovat mu "nájemné" v sazbě počet soukromých km * 3,80 a odvést DPH, tak jak to normálně dělám?
      Díky za radu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).