Re: Firemní auto pro soukromé účely
Pro určení 1 % použijete cenu včetně DPH, za kterou auto kopila leasingová společnost a to i po ukončení nájmu (i když vy koupíte např. za 1190,00 Kč). Zaměstnanec musí uhradit pouze PHM. Podle knihy jízd zjistíte poměr služebně a soukromě ujetých km a ve stejném poměru předepíšete jako pohledávku za zaměstnancem ze soukromě spotřebovaných PHM + DPH (vystavíte doklad o použití). Žádné jiné náklady krátit nebudete a ani zaměstnanec (mimo PHM) nebude hradit - viz pokyn D - 300.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 7. 2007 15:44
Dobrý den,
můžete mi prosím někdo poradit s využíváním firemního auta pro soukromé účely? Zaměstnaci navýším základ daně z příjmů o 1 % z pořizovací ceny vozu vč. DPH - jak to ale bude v případě ukončeného leasingu? PC byla asi 900 tis. vč DPH, nyní je leasing splacený a auto máme zařazené v evidenci v reprodukční PC. Připadá mi nefér, dát mu do daně plnou částku, když se jedná o pět let staré auto, takto bych mu zvedla základ o 9 tis.
A dále, jak prosím řešíte soukromé kilometry? Např. podle nějakého výkazu, který vám dá zaměstnanec? Jak se přesně počítají (jenom PHM nebo se k tomu dává i nějaká amortizace)? Je nutné vykazovat soukromé km, nelze to vzít jako další benefit? Slyšela jsem i o možnosti nějakého dodanění soukromých km, ale nevím jak to funguje.
Děkuji za radu, Eva