Re: výpočet úroků z prodlení FÚ
Mrkla jsem na to, znamená to tedy 16.75% z 300 tis. / 365 * 30 dnů? Ještě jsem zaslechla, že tohle je jen úrok z prodlení a poté budeme muset zaplatit penále, které je ve výši 20% z dlužné částky, zrovna se dívám do zákona, ale nikde to nevidím. Víte o tom něco?
Děkuji za ochotu.
Katka
Nezlobte se, ale už dnes nemám sílu na vysvětlování dokola:-) Dosaďte čísla do vzorce, který tam je a vyjde Vám to, co budete platit. Pořádně si ten vzorec přečtěte je tam i párkrát děleno.
Nic víc platit nebudete. 20% + tento úrok z prodl. byste dostali vyměřeno, kdyby Vám daň byla dodatečně vyměřena ( např. po kontrole). Zuzik
Mně jen přijde divné, když spočítám penále z prodlení starou metodou (0,001 * 300 tis.Kč *30 dnů) tak mně vyjde o hodně víc než když to spočítám novou metodou-úroku z prodlení. A že by nám chtěl stát takto pomoci, to se mně moc nezdá, možná dělám někde chybu při výpočtu. Jinak ale moc děkuji za odpovědi.
Katka
Jo , já jsem spěchala, protože mi přijel klient, tak jinak :
...nebo násobím 16,75% a nedělím 100....
30 dní prodlení : 365 dní x 16,75 x 300000 Kč : 100=4130 Kč
a stejně to vyjde
30 dní prodlení :365 dní x16,75% x 300000 =4130 Kč
Těch 16,75 tvoří 14% roční úrok + 2,75 reposazba ( platná od 1.7.2007, od 1.1 do 30.6. byla reposazba 2,5%-takže podle toho se to musí přepočítat).
Už jsme to snad daly dohromady,ne ? Zuzik
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 7. 2007 15:27
Dobrý den,
prosím o radu. Když jsme zaplatili DPH o měsíc později např. 300 tis.Kč daň.povinnost a celkem 30 dnů prodlení. Jak správně vypočítat úrok z prodlení?
Mockrát děkuji za radu.
Katka