Zálohy na zdravotní pojištění u studentů

• (neregistrovaný)

25. 1. 2011 15:04

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na jednu nejasnost, která mě trápí. Jsem podnikající student, za rok 2010 jsem neplatil žádné zálohy na zdrav. pojištění (protože v r. 2009 jsem měl nulový zisk), za rok 2010 již mám nějaký zisk, podávám tedy přehled o příjmech a doplatím zdravotní pojištění podle skutečných příjmů... Zajímá mě ale, jestli mám povinnost začít platit zálohy na zdravotní pojištění, spočítané podle zisku z r. 2010 (které mi vychází asi 20Kč/měsíčně), nebo mohu zase celé pojistné zaplatit až na začátku roku 2012 společně s podáním přehledu... Na stránkách VZP jsem našel informaci, že osoby podnikající jako vedlejší činnost průběžně hradit zálohy nemusí, ale ve všech "návodech" pro podnikání studentů je zase informace, že ty zálohy platit musím, i když jsou velmi malé...

Moc děkuji za odpověď, Jakub Klapka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 1. 2011 13:26

Rop

Dle zákona je třeba zálohy platit ve stanovené výši každý měsíc.

Dle selského rozumu, když celou zálohu pošlete v březnu 2011 tak vám hlavu nikdo neutrhne.

Ovšem nelze zálohy zaplatit najednou "pozadu" ... to vám naskočí penále, takže březen 2012 je už pozdě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).