Re: Smlouva o dílo-prosím ještě paní dbm
Ještě se raději chci ujistit - pouze JEDNA SoD do 20 000,-- ROČNĚ je příjem osvobozený bez ohledu na to, že mám příjem ze závislé činnosti nebo ze živnosti. Omlouvám se za hloupé dotazování, ale jsem dneska nějak mimo :o(
*** Hloupé nejsou - jen tady byly už mnohokrát, tak někdy stačí projít minulé dotazy :-) Nejedná se o jednu, dvě nebo deset. Osvobození se vztahuje na úhrn tohoto ročního příjmu. Takže nepřekročit je může třeba čtyřmi smlouvami - a pak je osvobozeno nebo překročit může i jen jednou smlouvou a pak osvobozeno není ***
Poctivě jsem odpovědi prošla, ale přiznám se, že jsem se chtěla ujistit o správném pochopení, nešlo mi moc do hlavy, že je možné mít čistý výdělek třeba 500 000,-- a k tomu nějaký osvobozený příjem. Ale teď už je mi to jasné, moc děkuji za trpělivost :o)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 7. 2007 13:35
Prosím o radu, z diskuzí jsem se dočetla, že SoD může uzavří i osoba bez ŽL. Rozumím tomu správně:
OSVČ (PO) uzavře tuto smlouvu na činnost, na kterou druhá OSVČ nemá ŽL. Odměna se nevyfakturuje, ale vyplatí na základě smlouvy. OSVČ, která pro objednatele práci vykonala si příjem uvede ve svém DP v §10. Když je příjem z této smlouvy nižší než 20 000,-- tak ji také uvádí v DP?
Děkuji za odpověď.