Re: Doklady, kdy dát originál a kdy kopi
Já to beru logicky- Příjmový doklad má 1 kopii a na té kopii napsáno: STVRZENKA, na originálu - Příjmový pokladní doklad. Originál je tedy můj, protože to šlo do mojí pokladny, proto PŘÍJMOVÝ POKLADNÍ DOKLAD je v účtu kam přišly peníze. Kopii, tedy strvrzenku dám kdo mi zaplatil, protože mu potvrzuji převzetí peněz a on si ji dá jako podklad k výdajovému pokladnímu dokladu do svého účta. O výdajovém dokladu je to totéž. Originál je můj a převzetí peněz mi potvrdí příjemce podpisem, proto pokud jej vyžaduje- výdajový doklad KOPII pro příjemce peněz. Většinou jej nikdo nechce (moje zkušenost).
Doporučuji najít si ve zdejších diskuzích toto téma. Už toho tady proběhlo dost a dost.
Platí zásada, kdo vydává peníze má originál dokladu.
Jestliže si však uvědomíme rozdíl mezi pojmem ORIGINÁL dokladu a ORIGINÁLNÍ doklad, pak je ve své podstatě jedno, jestli mám originál tiskopisu nebo jeho průpis. Obé lze považovat za originální doklad.
Zuzik
Příjmový pokladní doklad - na jeho základě se účtuje příjem do pokladny, tak bych si ho nechala - je zde i předkontace a další náležitosti. Kopie (průpis) se jmenuje Stvrzenka - což předpokládám, že je potvrzení o zaplacení (chybí kolonky pro předkontaci apod) - dotyčný si jej přiloží ke svému výdajovému dokladu (ten obsahuje opět kolonky pro předkontaci a další náležitosti - schválil, zaúčtoval apod)
Janko, děláte to dobře. Na příjem do pokladny originál mít nemusím, zatímco na výdej z pokladny ano. A když si všimnete, co kontroluje FÚ: pokud mám vyšší příjmy (převážně výnosy), tak to nevadí, ale pokud nemám prokazatelný náklad (výdej), tak mi to FÚ vyhodí z nákladů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 7. 2007 20:03
Potřebuji se jen ujistit:
Jako podnikatel
1)- když přijmu od zákazníka peníze a vystavím příjmový doklad, zákazníkovi dávám originál? Já si nechávám kopii, kterou založím do účetnictví. (zdůvodňuji si to tím, že když si nechám originál, kdo mi dokáže že jsem na něm něco nezměnila?)
2) když vydávám peníze z pokladny, tak si nechávám originál a tomu, kdo peníze přijímá, dám kopii.
Dneska se mě asi 10 lidí ptalo, proč si u všeho nenechávám originál a proč to není jedno co si nechám a úplně mě znejistěli. Co hlava, to jiný názor. Ta moje hlava ještě teď z těch všech otázek pěkně bolí.
Díky za odpovědi