Re: Pokladna cizí měny
Do pokladny přijmete v určitém kursu - ten máte stanovený vnitropodnikovu směrnicí (např. 27,50). Pokud vyplácíte v cizí měně, tak uvedená částka parkovného se vlastně přepočte při účtování jen kursem v jakém máte měnu v pokladně (např. vydáte 10 EUR po 27,50 Kč/EUR). Při této operaci - jak je uvedeno výše - žádný kursový rozdíl nevzniká. Předpokládám, že účtujete 211 proti nákladovému účtu. Kursový rozdíl by mohl vzniknout pouze v případě, pokud byste např. parkovné nebo podobný náklad předepsala jako závazek v určitém kursu, který byl byl odlišný od kursu měny v pokladně a potom prováděla úhradu tohoto závazku z pokladny. Tento způsob účtování je ale méně obvyklý.
Re: Pokladna cizí měny
A v případě, že nemám stanoven kurz vnitropodnikovou směrnicí což je myšleno na přepočet ročním průměrným kurzem dle ČNB, že? A moc Vám děkuji za rady!!!!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 7. 2007 10:28
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda chápu evidenci cizí měny správně.
Směnila jsem za 5.750,-Kč na 200 EUR,převedla jsem si je z pokladny CZK přes 261 do EUR pokladny. Přepočtem kurzu ČNB a kurzu dle kterého bylo směněno mi vznikl kurzový rozdíl ve výši 80,-, který jsem zaúčtovala na 563/261. Dalšího dne bylo zaplaceno např.parkovné 10EUR, přepočtem kurzu ČNB = 282,75 KČ. Nyní to musím přepočítat kurzem ČNB, ze dne vkladu do pokladny a vznikne mi rozdíl ?
Předem Vám děkuji za odpověď !!!