Pokladna cizí měny

• (neregistrovaný)

27. 7. 2007 10:28

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda chápu evidenci cizí měny správně.
    Směnila jsem za 5.750,-Kč na 200 EUR,převedla jsem si je z pokladny CZK přes 261 do EUR pokladny. Přepočtem kurzu ČNB a kurzu dle kterého bylo směněno mi vznikl kurzový rozdíl ve výši 80,-, který jsem zaúčtovala na 563/261. Dalšího dne bylo zaplaceno např.parkovné 10EUR, přepočtem kurzu ČNB = 282,75 KČ. Nyní to musím přepočítat kurzem ČNB, ze dne vkladu do pokladny a vznikne mi rozdíl ?
    Předem Vám děkuji za odpověď !!!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 7. 2007 10:51

Ivča (neregistrovaný)

Re: Pokladna cizí měny
      To parkovné přepočítáváte jen jednou, žádný rozdíl nevzniká.

• 27. 7. 2007 23:30

kojot (neregistrovaný)

Do pokladny přijmete v určitém kursu - ten máte stanovený vnitropodnikovu směrnicí (např. 27,50). Pokud vyplácíte v cizí měně, tak uvedená částka parkovného se vlastně přepočte při účtování jen kursem v jakém máte měnu v pokladně (např. vydáte 10 EUR po 27,50 Kč/EUR). Při této operaci - jak je uvedeno výše - žádný kursový rozdíl nevzniká. Předpokládám, že účtujete 211 proti nákladovému účtu. Kursový rozdíl by mohl vzniknout pouze v případě, pokud byste např. parkovné nebo podobný náklad předepsala jako závazek v určitém kursu, který byl byl odlišný od kursu měny v pokladně a potom prováděla úhradu tohoto závazku z pokladny. Tento způsob účtování je ale méně obvyklý.

• 28. 7. 2007 9:33

Veronika (neregistrovaný)

A v případě, že nemám stanoven kurz vnitropodnikovou směrnicí což je myšleno na přepočet ročním průměrným kurzem dle ČNB, že? A moc Vám děkuji za rady!!!!

• 28. 7. 2007 22:39

kojot (neregistrovaný)

Vnitropodnikovou směrnicí stanovíte, jaký kurs budete používat, resp. používáte pro uvedené účetní operace. Jestli to bude denní, měsíční, roční anebo nějaký jiný je jenom na Vás.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).