Re: Dohoda-provedení práce nad 5000
tak to musím doplnit.Když jsem měla 5000,bylo tam daň 15%.teď jsem vydělala 8000 a na celých 8000 mám daň 20%.Je to dobře?Růžový papír mám ve své práci na 8 hod/denně.Jenom jsem si myslela,že když se daní 8000,tak se nejdřív zdaní do 5000,tou 15-kou a ty další 3000 20,jak to mám na lístku.ale mi to vychází 20% na celých 8000.A chtěla jsem vědět kde bych to našla napsané,pokud to mají špatně,ať na ně nevlítnu bez munice..:-)))Díky Z
Ta 15 % srážková daň je konečná, a už nevstupuje do ročního zúčtování daně nebo daňového přiznání, na rozdíl od té 20%, která se považuje za zálohovou a po skončení roku můžete požádat o roční zúčtování daně nebo podáte daňové přiznání, a pokud nemáte jiné vysoké příjmy, tak se vám vrátí přeplatek daně. Jinak si všimněte na výplatním pásku, že ta 15% je označena jako srážková a ta 20% jako zálohová daň.
Pochopila jsem to tak, že Zdenka je zaměstnaná a tam má jistě podepsané prohlášení. A že si přivydělává v archívu. Tady už podepsané mít nemůže a proto jí sráží 15% srážkovou daň. No a tentokrát jí museli srazit 20% zálohovou. Takže má souběžně od jiného zaměstnavatele a musí podat přiznání. Pokud ne, tak by přece mohla podepsat tady v tom archívu a nemuseli by jí srážet daň. Ale možná že i podniká, to nevím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 7. 2007 18:09
Ještě jeden dotaz.Dostala jsem odměnu za práci,protože pracuju 4 hodiny týdně v archívu.Vždycky mi to vycházelo do 5000.Teď jsem měla více hodin,tak jsem dostala 8000,z toho mám na lístku daň 20 %-Jak si to můžu sama spočítat,když tam je taky 5000?Není to chyba a kde to je napsané,ať se můžu o něco opřít.Díky Zdeňa