Re: Shell Karty-čerpání PHM v zahraničí-
To si nejsem jistá. To přeúčtováváte proto, že poskytujete přepravní služby? To potom do ceny dopravy zahrnete i PHM (včetně rakouské DPH) a celé to zdaníte DPH.
Mám obdobný případ. Nám fakturuje jeden dopravce přepravu - má cenu za km, k tomu přičte mýto, nafakturuje tuto celou částku a přirazí 19% DPH. Mýto je bez DPH, ale v tomto případě vstupuje do ceny služby a daní se.
Snad poradí někdo jiný.
No já bych to viděla spíš tak, že to budete muset danit. Ty PHM souvisí přímo se službou, kterou poskytujete a tu přeci daníte. To, že nemáte NO s tím nemá co dělat. Vemte si, že nakoupíte zboží od neplátce a vy ho pak prodáváte dál - to už je s DPH.
Zkuste kdyžtak zavolat na FÚ. Samotnou by mě to zajímalo. Já říkám s DPH.
Jen na okraj - prostudujte si taky §10 odst.9 zákona o DPH - pokud je nájem doprav.prostředku poskytnut zahr.osobě a po CELOU dobu nájmu je prostředek využit ve třetí zemi (tj.mimo EU), je místem plnění ta třetí zem - takže by pak tento nájem nebyl předmětem českého DPH. Ale to se Vás asi netýká.
My pronajímáme jen v ČR, ale ten náš zákazník jel do Rakouska a tam natankoval...
S tim NO mate určitě pravdu, ale něco mi řiká, že při přefakturaci to tak je. Mam fakturu na cokoliv - neudělám NO a přefakturovávám ve stejné hodnotě (nemám žádnou přirážku) tak muzu přefakturova aniž bych danila...
Jo, to je pravda - je to §14 (5) (e). Ale obávám se, že v tomhle případě (myslím PHM) nejde o přefakturaci SLUŽEB, ale ZBOŽÍ (zboží ve smyslu zákona o DPH). V §13 je sice uvedeno, co není dodáním zbožím a PHM tam uvedeny nejsou.
Teď jsem nedávno řešila nákup obědů pro zaměstnance od neplátce. Dovezeme obědy od neplátce ve várnicích a v jídelně je servírujeme zaměstnancům. Z částky, kterou platí zaměstnanci za obědy, musíme platit DPH 19%. Setkala jsem se s názory, že nemusíme, ale na FÚ mi řekli, že nakupujeme zboží a tudíž nemůžeme uplatnit §14 (5) (e) - služby.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 7. 2007 11:18
Přišel daňový doklad od Shellu na čerpání PHM v zahraničí (v Rakousku), je na něm Rakouská DPH (20 %), je u takových to daňových dokladů nárok na odpočet?
Jak se u toho postupuje?
Díky