Dobrý den, paní Diessnerová,
domnívám se, že slevu na dani Váš manžel nebude moci uplatnit, neboť podmínkou pro uplatnění je skutečnost, že Vaše roční příjmy nepřekročí částku 68 000,- Kč. Vámi citované ustanovení se dotýká toho, za jaké konkrétní měsíce lze slevu uplatnit. Tedy pokud se poplatník ožení/vdá například 31. 3., slevu na dani může uplatnit za 9 měsíců (duben - prosinec).
Hezký večer.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 1. 2011 10:24
Dobrý den, chtěla bych se zeptat - když můj manžel bude vyplňovat daňové přiznání, zda je možné uplatnit slevu na dani na manželku třeba jen za 11 měsíců v roce? Já jsem na mateřské dovolené a překročila jsem částku 68 000,- až posledním měsícem v roce 2010. Do té doby bych podmínky splňovala - tak nějak chápu tento zákon: "Podle zákona o daních z příjmů a § 35ba odst.3 -... Poplatník může uplatnit snížení daně o částku ve výši jedné dvanáctiny za každý kalendářní měsíc, na jehož počátku byly podmínky pro uplatnění nároku na snížení daně splněny."
Mnohokrát předem děkuji za odpověď.
Diessnerová