Nemocenská po ukončení PP ve zkušební do

• (neregistrovaný)

31. 7. 2007 13:53

Fakta: zaměstnancec ukončil PP výpovědí z PP k 31.12.2006. Poté nastoupil do nového PP, kde ve zkušební době onemocněl. PP byl ukončen v době trvání nemoci zaměstnavatelem ve zkušební době, nemoc trvala 4 měsíce. POté nastoupil zaměstnanec dne 4.6.2007 do nového PP. Tento byl ukončen ve zkušební době dne 17.7.2007. Nyní opět onemocněl.
    Dotaz: jak dlouhá je ochranná lhůta? Je omezené trvání nemocenské v tomto případě?

Díky za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 7. 2007 17:11

Jiřka (neregistrovaný)

Re: nemocenská po ukončení PP ve zkušebn
      Pokud se nemýlím, tak ve třetím zaměstnání byl déle než 42 kal. dnů, jeho ochranná lhůta je tedy 42 kal. dnů od skončení prac. poměru. Píšete, že nyní onemocně, takže to v ochranné lhůtě stihl. Na nemocenské dávky má tedy nárok, je otázkou jak dlouho. Musíte normálně spočítat podpůrčí dobu - podívat se rok zpětně od začátku této nemoci a v tomto roce zpětně sečíst všechny promaroděné kalendářní dny. O tyto se pokrátí podpůrčí doba, která je 365 dnů od prvního dne této poslední nemoci. Tzn. například nasčítáte 150 kal. dnů. 365 - 150 = 215. Tzn. že jeho nemoc by mohla trvat od prvního dne této nemoci 215 kal. dnů.

• 31. 7. 2007 18:47

LM (neregistrovaný)

Moc děkuji :-) chtěla jsem to mít potvrzené, setkala jsem se s názorem, že v tomto případě má nárok na nemocenské dávky pouze po stejnou dobu, jakou trval poslední pracovní poměr. Ale potvrzujete mi, že jediným kritériem je součet v kalendářním roce, a splnění dalších zákonných podmínek.

• 31. 7. 2007 21:30

Jiřka (neregistrovaný)

To si asi někdo spletl s ochrannou dobou. Pokud by pracovní poměr trval méně než 42 kal. dnů, pak by ochranná lhůta po skončení prac. poměru trvala jen tolik dnů, kolik trval poměr.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).