Hlavní navigace

Náhrada za zmetky zav.zaměstnancem

  • (neregistrovaný)

    31. 7. 2007 17:57

    Prosím, poradí nám někdo, jak máme postupovat v případě, že kontrola přišla na zmetky (dle zápisu ze zmetkování je zavinil zaměstnanec). Zaměstnanec ve čtvrtek zaformoval, v pátek odlitek otčistili a v pondělí jej na brusírně vyřadili k posouzení kontrole. Zaměstnanec k dnešnímu dni ukončil pracovní poměr a před jeho ukončením čerpal od pátku do dneška dovolenou. Žádnou dohodu o úhradě za zmetky podepsanou nemáme. Můžeme tento stav posoudit jako obecnou odpovědnost zaměstnance a úhradu srazit bez dohody? Částka je vysoká, cca 15.000,00 Kč. Vyjde mu po srážce dobírka. Do 4,5 násobku průměrné mzdy se bohatě vejde. Poradíte co s tím?
    Děkuji VH

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 7. 2007 21:24

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: Náhrada za zmetky zav.zaměstnancem
      To už neplatí, je tady přece nový Zákoník. Já bych řekla § 250 - zaměstnanec odpovídá za škodu, kterou způsobil....
      Ale jestli lze srazit bez jeho souhlasu? Já bych s ním sepsala protokol, musíte mít důkazy, že zmetek (tedy škodu) zavinil on.

    • 1. 8. 2007 14:52

      Sluníčko (neregistrovaný)

      Re: Náhrada za zmetky zav.zaměstnancem
      To, že škodu způsobil on, je nezpochybnitelné, ale k sepsání protokolu jej již nikdo nedostane. Proto mne to trápí a bojím se mu sáhnout na jeho astronomický plat bez podkladu ke srážce od něj podepsané. Na druhou stranu by bylo nefér, vůči ostatním formířům, jemu zmetek tohoto rozsahu odpustit. Nestačil by zápis z nějaké škodní komise nebo ze zmetkování, kde zmetek zjistili a ocenili?

    • 1. 8. 2007 16:10

      Laďa (neregistrovaný)

      Re: Náhrada za zmetky zav.zaměstnancem
      Přečtěte si §257 a§263 ZP. Pokud jste mu nedala výstupní doklady, snad se ještě dostaví. Takže byste si to měli připravit. Pokud nedostaví, tak jednat písemně. Podle těch §§ pokud nebude souhlasit se zaviněním kvůli nedodržení povinností nebo nedbalosti a nedohodnete se na způsobu úhrady škody např. dohodou o srážkách, tak mu nemůžete nic srážet. To byste museli pak řešit jedině přes soud, tak pokud se k tomu rozhodnete tak raději hned využít právníka, neboť musíte mít splněné všechny náležitosti a podklady, které by byly použity při dokazování škody a její zavinění.

    • 1. 8. 2007 17:13

      Sluníčko (neregistrovaný)

      Re: Náhrada za zmetky zav.zaměstnancem
      Zápočtový list mu personalistka vydala. Proto si myslím, že se nám vysměje. Děkuji všem za radu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).