Inventarizace zásob a peněž. prostředků

• (neregistrovaný)

2. 8. 2007 21:17

Dobrý večer,prosím a volám o pomoc.Můj zaměstnavatel na mě chce inventuru zásob,kterou chce ne v měrných jednotkách ale v Kč.Vím, že v zákoně existuje,kdy je podnikatel povinen provést inventuru,kolikrát za rok,zda v množství nebo v korunách,ale nemohu to najít.Děkuji za pomoc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 8. 2007 6:52

Pavl. (neregistrovaný)

Re: inventarizace zásob a peněž. prostře
      Koukněte na zákon o účetnictví (stránka BUSINESS), § 29,30.

• 3. 8. 2007 7:18

mp (neregistrovaný)

Dobrý den,děkuji Vám za odpověď, v zákkoně o účetnictví jsem to našla, o těchto paragrafech vím, ale jedná se mi spíš o to, že mám spor se zaměstnavatelem. Tvrdí mi totiž, že se inventura zásob dělá pouze v korunách, ne však v množství, tzn. u nás v kilech. Já mu udělala inventuru v kilech k 31.7.2007 a bylo zle. Rovněž o peněžních prostředcích. Dříve bylo, že se musela udělat inventura v pokladně alespoň 4 x do roka a musel být o tom zápis. Nevím, zda to ještě je. V těchto paragrafech to totiž není doprodrobna uvedeno. Děkuji za brzkou odpověď, protože nejvyšší šéf přijede během dopoledne.

• 3. 8. 2007 12:51

annonym (neregistrovaný)

Při fyzické inventuře se skutečné stavy zjišťují přepočtením, převážením, přeměřením, ohledáním či obhlídkou, pomocí geodetických metod, výjimečně i technickým propočtem, přičemž se vychází z jednotek množství použitých v účetnictví (v analytické evidenci).
      Inventurní soupis obsahuje:
      – číslo řádku,
      – číslo inventovaného předmětu (katalogové, evidenční, inventární),
      – název položky (druh, rozměr, barva, provedení),
      – měrnou jednotku (kus, metr, kilogram),
      – zjištěné množství,
      – cena za měrnou jednotku v Kč dle způsobu účetního ocenění k okamžiku skončení inventury,
      – zjištěný fyzický stav v Kč včetně rekapitulace,
      – účetní stav v Kč,
      – zjištěný rozdíl v Kč i v měrných jednotkách s výjimkou zásob kontrolovaných korunou.
      Povinnost provádět inventarizaci pokladny 4x ročně již není v zákone uvedena. Proto je povinnost inventarizace shodný s inventarizací jiného majetku, tedy k rozvahovému dni (pokud se jedná o řádnou závěrku).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).