Re: Přivýdělek při rodičovském příspěvku
Je to tak. Pokud si budete vydělávat v jiném pracovním vztahu než v tom pracovním poměru (HPP nebo VPP už se nepoužívá), pak to musí být na jiný druh práce (stačí to trochu změnit, už něco vymyslíte). Pokud byste se normálně vracela do pracovního poměru, tak samozřemě na stejný druh práce, ale museli byste dodatkem změnit úvazek (pokud byste chtěla jen na 3 hodiny). Výdělek omezen není. Jen opravím tu podmínku nedávat dítě do předškolního zařízení - není to 1 den v týdnu, ale 5 dní v měsíci.
Ale v zákoně o státní podpoře není nic takového uvedeno. Je tam že rodičovský příspěvek nenáleží pokud bude dítě v té školce. Kde je uvedeno, že se nesmím dělat část té samé práce jak před odchodem na rodičák? Dodatkem k pracovní smlouvě bych to neřešila, nědělala bych všechnu práci jak kdybych chodila do práce, budu to dělat doma, takže to bude jen zaúčtování dokladů.
Přidávám odpověď paní Jiřky na stejný dotaz z dnešního rána -
Viz Zákon 187/2006 - nemocenském pojištění, § 16, písm. a. Tam se píše, kdy nárok nemá - když v téže pojištěné činnosti vykonává práci... To znamená, že pokud tuto podmínku nevykonávání práce v pojištěné činnosti splní, náleží z tého pojištěné činnosti dávky nemocenského pojištění. To, že vykonává práci v jiné pojištěné činnosti (pracovní poměr, DOPČ) nebo nepojištěné činnosti (DOPP), nemá na výplatu těchto dávek nemocenského pojištění (nemocenské, ošetřovné, mateřská) vliv.
Samozřejmě, rodičovský příspěvek vám bude náležet, protože ten není vázán na rodičovskou dovolenou u zaměstnavatele. Ale zaměstnavatel vás nebude moci zaměstnat na stejný druh práce v druhém pracovním vztahu, jak jsem citoval ZP. Prostě vám skončí rodičovská dovolená u zaměstnavatele (rodičovský příspěvek budete brát nadále od UP) , nebude vám už poskytnuto pracovní volno bez náhrady mzdy jako překážka v práci na straně zaměstnance tj. rodičovská dovolená, protože začnete vykonávat stejný druh práce. Zůstane vám jeden pracovní vztah, zaměstnavatel upraví předešlé podmínky prac. poměru buď změnou prac. smlouvy, nebo novou dohodou o prac. činnosti a dřívější prac. poměr by skončil. Důsledkem pro vás bude, že nebudete u zaměstnavatele už na rodičovské dovolené, ale budete mít uzavřen normální pracovní vztah, tzn. že od tohoto okamžiku vám pro důchodové pojištění skončí posuzování této doby jako náhradní doba za rodičovskou dovolenou a doba se vám začne normálně započítávat do důchodové pojištění včetně započítávání nižších příjmů ze zkratší pracovní dobu. Náležitosti dovolené a možnosti se v dohledné době vrátit do prac. poměru na celý úvazek bude záviset na vaší dohodě se zaměstnavatelem, pokud to nebudete mít zakotveno v dohodě, nebude zaměstnavatel povinen vám v budoucnu vyhovět.
Takže opravdu to nemohu vyřešit dohodou o pracovní činnosti, kdyžu práci budu vykonávat doma na nižší úvazek. Před rodičákenm jsem měla funkci ekonoma, která mimo spoustu jiných prací obsahovala i vedení účetnictví, teď bych vedla jen to účetnictví. Takže bych měla druh práce místo ekonom , účetní. Jak to tedy vyřešit? Co napsat do dohody o prov.práce za druh práce? Nechci to řešit změnou původní pracovní smlouvy.
Nesmí to být prostě stejný druh prací, jaké jste měla v popisu práce doposud, i když byste vykonávala jenom část těchto prací. Tak jak uvedla Jiřka, musela byste uvést v dohodě nějaké odlišné práce (třebaže by to neodpovídalo skutečnosti), které jste neměla v náplni doposud. To už je ale vaše riziko, ale nevím, zda to nějaký kontrolní orgán kontroluje, to by na to musel někdo upozornit( kde není žalobce není soudce).
Mohli by si toho všimnout na sociálce, pokud jde o malou organizaci. Protože oni tam mají jistě kopii pracovní smlouvy k Vašemu pracovnímu poměru. A DOPČ se musí také přihlásit, takže tam by si mohli všimnout, že děláte v DOPČ to samé, na co máte smlouvu v pracovním poměru.
Já nevím, ale ještě jsem neslyšela, že by nějaká kontrola srovnávala, co jste dělala před tím a co děláte teď a navíc už vůbec ne, aby si nechali vytahat doklady z doby kdy jste byla ekonom a srovnávali to s dokladama z doby kdy jste byla účetní. A kdo tam teď dělá ekonoma? Nemohl by to podepisovat on a vy jenom připravovat? Nevím v jaké jste firmě ale pokud je menší, tak to třeba půjde dohodnout.
Ekonom tam nyní žádný není. Vše jsem dělala já. Udělám to tak, že budu při rodičáku účetní. Kdyby náhodou přišla kontrola co by mohli mě nebo firmě udělat. Dát nějakou pokutu? Ale za co? Já přece nikoho nepodvedu, sociální, zdravotní i daň budu odvádět. Firma také. Jedině že jsem nepostupovali dle zákoníku práce. Tak co se může stát?
Teď nechci strašit, ale čistě teoreticky, kdyby na to nějakým způsobem přišli, co by úřadům mohlo vadit. Sociálce by mohlo vadit, že máte neplatnou DPČ, tudíž mohlo dojít ke skončení rodičovské dovolené, která se eviduje a posuzuje jako náhradní doba pro důchodové účely, ELDP by se jinak vyplňoval. Nevím jak by se FÚ postavil k neplatné DPČ, zda by kvůli její neplatnosti nemusel uznat příjem z ní za daňově uznatelné mzdové náklady pro zaměstnavatele. Jinak mě už nic nenapadá, třeba mě někdo upřesní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 8. 2007 13:42
Prosím o radu. Mohu si při rodiičovském výdělku přivydělat u stejného zaměstnavatele na stejný druh práce? Před rodičovským příspěvkem jsem měla HPP na 7,5 hodiny a práce byla vykonávana v sídle zaměstnavatele. Nyní bych si přivydělávala formou dohody o pracovní činnosti na 3 hodiny denně a pracovala bych doma. Je to práce účetní.
V zákoně o státní sociální podpoře je uvedeno, že je možno si při rodičovském příspěvku přivydělat, ale neřeší se tam, že to nesmí být ze stejného druhu práce.