Re: Čerpání dovolené
Ano, má právo, pokud přestávka je zahrnuta do průměrné pracovní (8 hod.) doby v měsíci. Jinými slovy, je-li v daném měsíci stanoveno 160 hodin, musíte mít přesný počet hodin odpracovaných v tomto daném měsíci i v nestardadním typu provozu. Ale, jak je to v případě Č.I.D. to opravdu nevím.
ono s tou přestávkou je to malinko jiné - pokud opravdu není nikdo, kdo by Vás během přestávky vystřídal - mělo by se platit jako odpracovaná doba (píšu mělo, neboť praxe bývá jiná...)
zaměstnavatel by Vám měl rozepsat směny - a podle toho pak počítat ( a následně platit) dovolenou
Ano přestávky v tomto případě nelze odečítat z pracovní doby. Pokud jde o dovolenou, nárok se počítá na celý rok podle toho, kolik plánovaných směn vám připadne průměrně na jeden týden za rok a to se vynásobí počtem nároku v týdnech tj. minimálně 4 týdny. Měli byste mít předem rozvrh směn a stanovenou průměrnou týdenní pracovní dobu, počet odpracovaných hodin by tomu pak měl odpovídat. Tomu krácení v jednotlivých měsících nerozumím, nezdá se mi to oprávněné. To ale neznamená, že vám nárok dovolené za rok vyjde stejně, jako byste pracovali pravidelně 5 dnů v týdnu viz výpočet uvedený výše.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 8. 2007 15:07
jsem v Č.I.D.pracuji jako vrátný +obsluha benzínky,pracujem na 2 směny od 5,00 do 22,30hod celý týden.střídáme se 3 zaměstnanci.Má zaměstnavatel nárok odečítat 1/2 hodin z prac. doby na oběd,nikdo nás nevystřídá a provoz nepřerušime?Protože nedosahneme počet hodin v měsíci,byla mně stržena dovolená duben 2dny a červen 4 dny
bez mého vědomí.Děkuji za odpovědi.Honza S.