Re: Cestovní náhrady
Já káždý den vyplňuji dení rozkaz tj.od kdy do kdy pracuji kam jedu co sem tam dělal a kolik sem ujel km.po ukončeni dne ho podepisuji a odevzdávám k tomu samozdřejmě ještě vypisuji i knihu jízd vozidla.tento rozkaz by měl sloužit učetní jako doklad na výpočet těch náhrad ne?
Denni vykaz a Vyuctovani pracovni cesty je rozdil.
Na cestak mate narok pokud cesta mimo pravidelne pracoviste trva vice jak 5 hodin a odevzdate Vyuctovani pracovni cesty.
Co Vam rekli kdyz jste se jich ptal proc Vam to neproplaci?
Jste-li na služebce déle než 5 hodin (včetně cesty tam a zpět), máte automaticky nárok na min. 58 Kč diety (pokud zaměstnavatel nedává více), jednoduše tedy vypiště papír s prac. cestami, a zaměstnavatel vám vše musí proplatit.
http://business.center.cz/business/finance/cestnahr/stravne.aspx
Ja mám v pracovní smlouvě místo práce Zlín ale tam se prakticky pouze jen obleču sednu do auta a jedu Ol.,Ov.každá moje cesta trvá víc jak 5hod.dále jezdím noční směny od 15:00 do 6:00 Zlín,Praha a zpět když sme se ptaly po výkazech na cesták tak nám šéf řekl že nic takového firma neproplácí že dostaneme na každý den 1 30kč stravenku Sodexho pass.
Jo to já vím ale mě se spíš jedná o to proplacení zpětně až 3roky prý na to mám taky nárok akorát nevím přesně podle jakých paragrafů já už byl za právničkou na uřadu práce a ta mi řekla ať pošlu písemnou stížnost na oblastní inspektorát práce do Brna takže to tak asi udělám a žadost si nechám vypracovat u soukromýho nějakýho právníka v tom mi na úřadech nepomůžou.
Děkuju všem co reagovaly na mou otázku.
.Také bych upozornil šéfa, že požadujete proplacení cesťáků za 3 roky nazpět, podle Zák. práce máte na to nárok a ty tři roky tam taky najdete. Měl byste si ale sehnat ty formuláře na proplacení cestovních náhrad a vyplnit tam všechny pracovní cesty za ty tři roky nazpět, nechat podepsat vedoucím a požádat o proplacení mzdovou nebo pokladní. Nárok na cesťák mate i v případě, kdybyste dostávali stravenky .Nárok je v prvé řadě na cesťák, stravenky vám nemusel poskytovat. Dále uveďte šéfovi, pokud to neproplatí, že se obrátíte na inspektorát, který přijde provést kontrolu a zaměstnavatelovi pak hrozí citelné pokuty za nedodržování pracovně právních předpisů. Právníka zatím nepotřebujete, inspektorát nevyžaduje odborné vyjádření, stačí mu váš podnět a popis vaší stížnosti, on si to přebere a odpoví vám. Teprve, kdyby zaměstnavatel odmítl proplatit i přes šetření inspektorátu, pak byste se musel obrátit na soud, protože inspektorát může dát jen pokutu, nemůže donutit zaměstnavatele proti je vůli proplatit. Většinou obava z kontroly inspektorátu stačí k tomu, aby vám zaměstnavatel vyhověl. Právníka byste potřeboval, až byste se obrátil na soud.
Tady máte ještě kontakty, kde se můžete blíže poradit:
Milady Horákové 3
658 60 Brno
tel.: +420 545 321 285
fax: +420 545 211 303
brno@ibp9.cz
Vedoucí inspektor:
Ing. Michal Kleinhampl
Tel. +420 545 210 384
komplexní poradenství
každou středu v sídle IBP Brno 8:00 – 15:00
komplexní poradenství
každý lichý týden ve středu na níže uvedeném detašovaném okresním pracovišti v době 8:00 – 14:00
OÚ Blansko, tel.: +420 516 485 237,
OÚ Břeclav, tel.: +420 519 311 111,
PS Zlín, tel.: +420 577 638 111, kl. 409
OÚ Hodonín, tel.: +420 518 316 215,
OÚ Kroměříž, tel.: +420 573 315 251,
ÚP Uherské Hradiště, tel.: +420 572 520 277,
Stavební podnik, Vyškov, tel.: +420 517 322 211,
Znojemská beseda, tel.: +420 515 226 524
Individuální konzultace
Dle dohody s vedoucími odboru ing. Lukešem, ing. Kleinhamplem nebo právníkem IBP mgr. Lengálem, tel.: +420 545 321 285
Jo tu žádost budeme podávat asi 4zaměstnanci nezávisle na sobě dnes sem mluvil s právničkou s toho inspektorátu ta mi řekla že nemusím spětně vypisovat cestáky to si musí firma dohledat podle denních rozkazů sama ty prí slouží jako cestáky.
Laďo díky za podporu!!!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 8. 2007 11:27
Firma mi neproplácí cestovní náhrady podle §163 zák.práce mám nárok a podle jakého zákona a paragrafu žádat o vyplacení cesťáků zpětně?Někde sem slyšel že mužu žádat až 3roky zpětně.