můžete mi poradit s výpočtem mezd? Zaměstnanci mají v pracovní smlouvě týdenní úvazek 38,75 h. Nicméně nepracují pravidelně od pondělí do pátku 7,75 hodin, ale někdy pracují v sobotu a v neděli. Někdy pracují v týdnu více hodin a někdy za týden neodpracují ani ten stanovený úvazek. Nevím, který ze způsobů přistupování k přesčasům je správný. 1/ Přesčasy beru pouze když odpracují např. v měsíci, který má 20 pracovních dnů více než 155 hodin a dáváme jim samozřejmě příplatky za SONE nebo 2/ je správný následující postup: - když neodpracují za týden celých 38,75 h (např. pracují pouze od pondělí do středy 7,75 h a nepracují ani víkendy), tak se k tomu stavím tak, že jim chybí hodiny. -když neodpracují celých 38,75 h, ale v jednom dnu odpracují 10 hodin, tak 2,25 h neberu jako přesčas, pouze když pracují v sobotu nebo v neděli, tak jim dám příplatek za SONE. -když odpracují 38,75 h a z toho jeden pracovali v sobotu nebo v neděli, tak jim dám příplatek 10%. -když odpracují více než 38,75 h za týden, tak to co je nad je přesčas.
Dále bych potřebovala poradit, zda když ve svátek odpracují např. 12 hodin, ale celkově za týden neodpracují 38,75, zda mám 4,25 h považovat za přesčas.
Mzdy dělám teprve chvíli a jsem z toho trochu zmatená. Poraďte mi prosím, jak tuto situaci řešit. Nebo mi napište odkazy na §, kde najdu jak na to a nebo pokud někdo znáte nějakou chytrou knížku.
6. 8. 2007 18:59
Dobrý den,
můžete mi poradit s výpočtem mezd? Zaměstnanci mají v pracovní smlouvě týdenní úvazek 38,75 h. Nicméně nepracují pravidelně od pondělí do pátku 7,75 hodin, ale někdy pracují v sobotu a v neděli. Někdy pracují v týdnu více hodin a někdy za týden neodpracují ani ten stanovený úvazek.
Nevím, který ze způsobů přistupování k přesčasům je správný.
1/ Přesčasy beru pouze když odpracují např. v měsíci, který má 20 pracovních dnů více než 155 hodin a dáváme jim samozřejmě příplatky za SONE nebo
2/ je správný následující postup:
- když neodpracují za týden celých 38,75 h (např. pracují pouze od pondělí do středy 7,75 h a nepracují ani víkendy), tak se k tomu stavím tak, že jim chybí hodiny.
-když neodpracují celých 38,75 h, ale v jednom dnu odpracují 10 hodin, tak 2,25 h neberu jako přesčas, pouze když pracují v sobotu nebo v neděli, tak jim dám příplatek za SONE.
-když odpracují 38,75 h a z toho jeden pracovali v sobotu nebo v neděli, tak jim dám příplatek 10%.
-když odpracují více než 38,75 h za týden, tak to co je nad je přesčas.
Dále bych potřebovala poradit, zda když ve svátek odpracují např. 12 hodin, ale celkově za týden neodpracují 38,75, zda mám 4,25 h považovat za přesčas.
Mzdy dělám teprve chvíli a jsem z toho trochu zmatená. Poraďte mi prosím, jak tuto situaci řešit. Nebo mi napište odkazy na §, kde najdu jak na to a nebo pokud někdo znáte nějakou chytrou knížku.
Děkuji.