Provize-DPH Spěchá

• (neregistrovaný)

7. 8. 2007 9:51

Dobrý den,

mám na vás dotaz. Je provize předmětem DPH ? Jsme firma,která prodává a kupuje zboží. Bereme od firmy z Rakouska. Je tam potřeba udělat nějaké vyrovnání. Rakouská firma nám to chce vyrovnat jako ne nějakou službu, ale že by se to udělalo jako provize za zprostředkování . Moje dotazy :

1) může nám rak.firma poslat peníze bez faktury nebo je potřeba na to vystavit fa ? A podléhá to DPH ?Vztahovalo by se to ke stavbě u nás.

2) nemáme živnost na zprostředkování. Můžeme vůbec takovouto fakturu vystavit nebo prostě peníze za zprostředkování přijmout ?

Děkuji moc za odpovědi

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 8. 2007 10:07

Dana (neregistrovaný)

Re: Provize-DPH Spěchá
      Zaslané peníze musí být nějakým způsobem ošetřeny, je to zdanitelný příjem, proto bych to řešila fakturou, DPH je 19 %.
      Faktur vystavit můžete, lez použíz i tex - za provedené služby.

• 7. 8. 2007 10:18

marie (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. Taky jsem reagovala, že bych to potřebovala nějak podložit. Asi by to chtěli smlouvou. Lepší by to ale bylo fakturou.
      Provize jako taková tedy taky podléhá dani. To jsem potřebovala vědět.Takže např. kdyby to bylo za zprostředkování zakázky tady v ČR, pak by ta fa vypadala tak, že bychom tam měli základ daně + 19% daň. Je to tak ? Jak to budou mít Rakušáci ve svém účtu ? Nevztahuje se na to náhodou revers charge, že ne ?

• 8. 8. 2007 10:03

dana (neregistrovaný)

Můžete uzavřít i smlouvu a na základě ní vystavit fakturu, strejně jak jste výše uvedela, jak to bude řešit rakouská firma to nevím, být váme tak se tím nezabvám, oni si to vyřeší sami.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).