Sociální pojištění při souběhu zaměstnán

• (neregistrovaný)

7. 8. 2007 11:18

Od 1.1.2005 do 12.2.2006 jsem byla evidována na ÚP, od 13.2.2006 dosud jsem zaměstnaná. K 1.3.2006 jsem také obnovila pozastavený ŽL, ale příjmy z podnikání mám nízké, hlavní zdroj příjmů jsou příjmy ze závislé činnosti. Zálohy na sociální i zdravotní pojištění mi platí zaměstnavatel.
    Nyní potřebuji potvrzení o bezdlužnosti od PSSZ. Žádost mi byla zamítnuta, neboť prý dlužím cca 2500 Kč na zálohách za rok 2006 a přibližně stejnou částku na penále.
    Úřednice mi řekla, že za rok 2006 jsem byla povinna platit zálohy na SP ze SVČ, po březnovém vyúčtování by mi je vrátili, ale když jsem je neplatila, dlužím jim je a k tomu i to penále. V letošním roce za mne zálohy na SP také platí pouze můj zaměstnavatel. Ale letos už prý povinnost platit zálohy ze SVČ nemám.
    Přiznám se, že jsem z toho jelen, nehledě na to, že kdybych nepotřebovala to potvrzení, PSSZ by mne na vzniklý dluh neupozornila a penále by se vyšplhalo ještě mnohem výš.
    Můžete mi, prosím, poradit, co mohu v této situaci dělat a jestli se mohu nějak bránit?

A další věc - kolega mi řekl, že má taky souběh OSVČ a zaměstnání, ovšem on si zadal OSVČ jako hlavní zdroj příjmů a na zálohách mu každý rok vrací poměrně vysoké částky. Je to skutečně takto výhodnější?
    Moc díky za pomoc a radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).