Re: Úmrtí - kam hlásit?
Akorát jsem si teď pročítal Zákon o důchodovém pojištění a podle mne nárok na vdovský důchod nemá. Manželovi bylo 24, žádný důchod nepobíral a nezemřel následkem prac. úrazu.
paní asi nechodila do práce, když jí zemřel manžel a asi svoji nepřítomnost nijak hned nedoložila - což se dá pochopit (asi nebyla schopná si dojít ani pro neschopenku - to se v těchto situacích běžně stává, že je neschopná jakékoliv práce)
nedovedu si představit, proč by měla dostat okamžité zrušení za hrubé porušení předp. zvlášť hrubým způsobem
to, že v zaměstnání nenahlásila, že manžel zemřel - já nevím na co to má tak velký vliv (možná na daň.zvýhodnění na děti, ale to by si snad vysvětlili) nebo pracovali ve stejné firmě a oni ho postrádali?
stejně by se ale mělo v těchto případech postupovat s citem (záleží ale na zaměstnavateli...)
Do práce chodila, kromě dvou dnů dovolené na pohřeb (ani nechtěla paragraf, aby se to nedozvěděli). Děti nemají, ve stejném zaměstnání taky nepracovali, upřímně řečeno netuším, proč ji chtějí takto vyhodit. Nějakým způsobem se dozvěděli, že jí umřel manžel, tak ji dnes její nadřízený seřval, že jim to měla okamžitě hlásit a že je to hrubé porušení prac. kázně atd atd., výsledek je ten, že zítra už nemá chodit do práce. Tak jsem chtěl vědět, jestli taková povinnost opravdu existuje, nemohu to nikde najít.
pokud neměli nějaké výhody pro manželské páry od zaměstnavatele (nevím - ani jsem to nikde neslyšela, že by někdo něco takového platil, ale teoreticky by mohli nějakou odměnu od zaměstnavatele za to, že jsou manželé dostávat), pak nechápu jejího nadřízeného jak chce zdůvodnit výpověď
jinak doporučuji navštívit právníka na úřadu práce a prokonzultovat tuto skutečnost s ním, pokud vím, je to zdarma (v určité dny) pokud tedy opravdu nic nevyvedla.... bránila bych se, výpověď asi bude tak jak tak, pochybuji, že tam zůstane, ale může to mít s náležitostmi a ne stigmatem hrubého porušení....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 8. 2007 12:47
Chtěl bych se zeptat, jestli je nutné hlásit úmrtí manžela zaměstnavateli.
Kamarádce zemřel manžel, tuto skutečnost ovšem v práci nenahlásila a zaměstnavatel jí chce dát okamžitou výpověď pro zvlášť hrubé porušené pracovních předpisů.
Děkuji za odpovědi.