Exekuce a počet vyživovaných osob

• (neregistrovaný)

7. 8. 2007 13:04

Dobrý den, zaměstnankyně má exekuci, už máme ex.příkaz, ale nejsem si jistá, kolik osob mám počítat jako vyživovaných - je vdaná a má 2 děti, z toho 1 dítěti je v srpnu 18 let. Mám počítat v srpnu 3 osoby /manžel,2děti/ nebo 2 osoby /manžel,1dítě/ ? Děkuji za radu

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 8. 2007 13:18

Líba (neregistrovaný)

Re: Exekuce a počet vyživovaných osob
      Už nebude studovat po prázdninách? Já bych se řídila tím, jestli z hlediska zákona o státní sociální podpoře je považováno ještě v srpnu za nezaopatřené dítě.

• 7. 8. 2007 16:40

aiwa (neregistrovaný)

No, mně to právě není jasné, protože manžel, ač plnoletý, se do osob počítá, syn určitě studovat nebude, a navíc se bude zřejmě stěhovat, tudíž nebude žít ve společné domácosti, ale k tomu dojde bůhvíkdy. Tak co myslíte, mám počítat pořád 3 osoby?

• 7. 8. 2007 16:49

Anna (neregistrovaný)

Já bych počítala, nikdy jsem se nesetkala s tím, že by to někdo kontroloval :-))

• 8. 8. 2007 8:57

xy (neregistrovaný)

pokud budete neoprávněně posuzovat vyživované osoby a ten, pro koho provádíte srážky se dozví, že srážíte chybně částky - může požadovat náhradu po Vás (s takovýmto případem jsem se setkala na školení, tak nevím) raději srážejte podle zákona

• 8. 8. 2007 10:00

Anna (neregistrovaný)

No ale - co je podle zákona?? Nař. vl. 595/2006 říká, že se odečítá na každou osobu, které je povinný povinen poskytovat výživné. V zákoně o rodině (§ 85, odst. 1) se říká: Vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá do té doby, pokud děti nejsou samy schopny se živit.
      Což se určitě nestane v den, kdy má dítě osmnácté narozeniny. Tento měsíc bych určitě dítě započítala, a do příště bych vyšetřila, jak to přesně je. Jako mzdová účetní se živím víc než dvacet let a opravdu jsem nikdy kontrolu počtu vyživovaných osob nezažila, ani jsem neslyšela, že by ji zažil někdo jiný. Na školeních často přednášejí teoretici, kteří kombinují co by, kdyby... Ale rozhodnutí je samozřejmě na vás.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).