Re: Práce ve svátek, ale po pracovní dob
Ale ve variantě a) to je uvedeno . . . + 8 hod. tarif + přesčas přípl. za 8 hod. . . .
Pokud máte Abecedu mzdové účetní z edice Anag na straně 99 - 101 je popsána práce ve svátek a všechny varianty pokud je odměňován mzdou nebo platem atd. dle toho : je-li dohodnut příplatek za práci ve svátek, přísluší zaměstnanci plná mzdová kompenzace z obou důvodu a obdrží
- při odm. mzdou - dosaženou mzdu za odpracované hodiny a přípatky jak za práci přesčas, tak i za práci ve svátek
- při odm. platem - plat za práci přesčas, včetně příplatku za práci přesčas a příplatek za práci ve svátek
ve Vašem případě + noční příplatek 2 hod.
Nerozumím - příplatek za práci ve svátek se nedohaduje, ten je dán zákonem a je ve výši průměrného výdělku. Ale pokud je svátek v den, ve který jindy zaměstnanec normálně pracuje, nejde o přesčas. Takže on dostane zaplaceno za odpracované hodiny plus příplatek za práci ve svátek plus příplatek za práci v noci.Viz debata o něco níže.
ta omluva tam byla zapomenuta, já jsem ještě jednou pročítala zákon a tento případ.u a) si myslím, že je tam 2x příplatek za svátek proto jsemcele popsala celý text z publikace přečtěte si ještě jednou a a odpověď v publikaci-zákona domnívám se že náhrady za svátek jsou uvedeny 2x ale je možné ,že se mýlím
Nemám tu publikaci, nevím, jestli se mýlíte nebo ne, ale nepochopil jsem přesně, jak by to podle vás a toho, co jste vyčetla z té publikace mělo být přesně zaplaceno. Pokud jste názoru, že je ještě trochu jinak, než v uvedených variantách, můžete prosím uvést konkrétně co vše byste vy zaplatila v uvedeném příkladu, nebo jestli se přikláníte k některé z uvedených variant? Vše beru samozřejmě jako nezávazný názor. Děkuji.
Já bych zaplatila tak jak jsem napsala a takto i platím.Nevím jaká jste organizace zda máte plat nebo mzdu a pak je to ta varianta kterou jsem psala výše.Plat je peněžité plnění poskytované zaměstnancům státu,uzemní samosprávný celek,státní fond,příspěvková organizace,školská právnická osoba zřízena MŠTV
mzda - podnikatelská sféra sjednává se dle § 113 ZP.Dle toho si vyberte odpověď
Já jsem dotaz pochopila takto (předpokládám, že se jedná o podnikatelskou sféru): Zaměstnanec pracuje od pondělí do pátku, je placen hodinovou mzdou. Nejde o nepřetržitý provoz. Svátky byly např. ve čtvrtek a v pátek. Kdyby nešel do práce (protože ve svátek nemusí), ušla by mu mzda a tím pádem mu náleží náhrada mzdy za svátek. On ale ve svátek pracoval (a je jedno, zda pracoval ráno či odpoledne, přepokládám že odpracoval plnou směnu) a tím pádem mu mzda neušla - náhrada za ušlou mzdu ve svátek se tedy neplatí. Protože ale pracoval, náleží mu příplatek za práci ve svátek a samozřejmě peníze za odvedenou práci. Přesčas nevznikl, protože do tzv. fondu pracovních hodin se započítávají i dny státních svátků - normálně by totiž měl červenec 176 pracovních hodin. Protože ale stát vyhlásil 2 dny státních svátků, ve kterých jsou zaměstnanci doma, za 16 hodin jim tím pádem ujde mzda a mají nárok na její náhradu. Ale pokud jdou v ten svátek do práce, žádná mzda jim neušla. Tkaže říkám správně je b) = odpracované hodiny ve svátek x tarif + odpracované hodiny x průměr na hodinu + noční příplatek.
Ano, podmínky případu jste popsala správně. Přiznám se však, že se kloním k výkladu, který popsala anina vč. ustanovení té publikace. Myslím si, že pro posouzení přesčasu je důležitá pracovní doba, i když šlo o svátek. Jinak řečeno, šlo by o přesčas, kdyby svátek nebyl, takže by mělo jít o přesčas, i když svátek je, a když to posoudím jako přesčas, musím logicky poskytnout náhradu za svátek za hodiny spadající do pracovní doby.
Já se na to zase dívám tak, že je jedno, od kdy do kdy ten člověk v ten den pracoval. Prostě nemůže dostat NÁHRADU mzdy a zároveň MZDU. Buď dostane náhradu (za to, že mu odpadla směna kvůli svátku) nebo dostane mzdu (směna mu neodpadla, on pracoval). Pokud by svátek ten den nebyl (byla by např. sobota) a on by pracoval, pak jde samozřejmě o přesčas - protože v soboru obvykle nepracuje a on pracoval. Ale ve čtvrtek, kdy byl svátek, on obvykle pracuje, takže tento den je normálně zahrnut do hodin, které má odpracovat. To totiž není tak, že v červenci bylo 160 h pracovních a 16 nepracovních. V červenci bylo 176 h pracovník, akorát že na 16 z nich vyhlásil stát svátek. Pokud je neodpracuje, dostané náhradu za ušlou mzdu. A pokud je odpracuje, dostane mzdu za odpracovaný čas, ale nejde o přesčas.
Jiřko, myslím, že opravdu není jedno od kdy do kdy pracoval. Jestliže je pracovní doba 7:00 - 15:00, a já ve svátek pracuju od 18:00 do půlnoci, nedostanu přece ZÁROVEŇ mzdu i náhradu. Náhrada je přece za dobu, kdy mi ušla mzda, a ta mi ušla mezi sedmou a patnáctou hodinou. Pracuji-li po té patnácté, je to přesčas, ať je svátek nebo všední den, a mzda i příplatek se neplatí zároveň s náhradou, ale až po ní.
Pokud nemáte přímo ve smlouvě smluvenou pracovní dobu, tak o jejím rozvržení rozhoduje zaměstnavatel a i v jiný den Vám může říct, že máte přijít odpoledne místo dopoledne. Já mám za to, že se to bere tak, že buď ta mzda ušla nebo neušla V TEN DEN. A pokud jdete pracovat odpoledne místo dopoledne, tak Vám přece v ten den mzda neušla. Ale možná že u smluvených pracovních dob se to bere jinak.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 8. 2007 13:05
Pracovník s hodinovou mzdou, pravidelně 8 hod. denně. Odpracoval ve svátek 8 hod,ale až po pracovní době od 16-24hod.
a)Náleží mu za tento svátek náhrada za svátek 8 hod. ve výši průměru + 8 hod. tarif + přesčas přípl. za 8 hod. + přípl.za svátek ve výši průměru za 8 hod. + 2 hod.noční přípl. (NV nevybere)
nebo pouze
b) 8 hod. tarifem + 8 hod. přípl. za svátek průměrem + 2 hod. noční přípl.? (NV nevybere)
Děkuji za odpověď.