Re: zálohová faktura + vyúčtování
Ano, domníváte se správně. Na konečném (zúčtovacím) daň. dokladu jste měli mít uvedenou celkovou částku + DPH a odečtenou zálohu + odečtené DPH ze zálohy. Pokud vedete De, pak vám to dělat problém v zaúčtování nebude, pokud byste vedli účto, pak by bylo nutné si konečný daň.doklad nechat opravit.
Vy si uplatníte do daň.výdajů uhrazenou částku zálohy mínus DPH z toho daň.dokladu k přijaté záloze a další výdaj bude po úhradě konečné faktury taktéž bez DPH.
Zuzik
Děkuji za konzultaci. Chtěl jsem vědět zda to mám nějak řešit a chtít vystavit správné doklady. Jak píšete v DE mi to nebude dělat žádný větší problém, prostě to vypadá jako dvě samostatné platby.
Nechám to tedy tak jak to je. Ještě jednou díky a hezký den.
Dostal jste vzorový daňový doklad, ovšem poněkud nešťastný z hlediska účtování. Podle § 37/3 ZDPH by DD neměl obsahovat Vámi požadované celkové vyúčtování a odpočet zálohy (jak to skoro všichni dělají), ale pouze základ daně, který ještě nebyl zdaněn DPH. Pokud tam však dodavatel nedá aspoň poznámku o celkové výši plnění, je to nešikovné - pak je třeba přiložit smlouvu a účtovat na jejím základě.
§ 37/3 ZDPH je "pojistkou" pro případ změny sazby DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 8. 2007 15:31
Potřeboval bych si ověřit zda je to správně.
Vedu DE a jsem plátce DPH. Nechal jsem si naistalovat alarm.
1) Celková hodnota bez DPH je Kč 24.557
2) 18/6 jsem obdržel zálohovou fakturu na Kč 14611,42 (je to 50% a částka je včetně DPH )
3) zálohu jsem zaplatil a obdržel jsem daňový doklad k záloze vystavený 10/7, kde bylo vyčísleno DPH, datum zdan.plnění 10/7, odečtena záloha a k proplacení 0. To chápu
4) pak jsem obdržel další daňový doklad (doúčtování) vystavený 13/7 na zbývající částku Kč 14611,42 s datem zdanitelného plnění 30/6
Mám v tom trochu guláš. Domníval jsem se, že v tom vyúčtování se objeví celková částka minus záloha = k doúčtování.
Takhle jak to mám se to jeví jako dva samostatné případy. Nebo tomu pak nerozumím.
Jinak vám přeji hezký den.