Re: valná hromada
*** Zápis o čem? Proč byste nemohla být v klidu i bez toho? :-) ***
Jde o to, že někdo má názor takový, že když je jeden společník a jednatel v jedné osobě v s.r.o., musí být zápis z valné hromady
ověřen u notáře a zaslán do sbírky listin a někdo tvrdí , že ne.
Tak jak to tedy je? V klidu chci být pokud tu povinnost společnost má a musí být zápis z valné hromady ověřen a poslán, tak ať nejsme pokutováni.
>>>>>>Ahojky. můžete mi poradit když je firma s.r.o. která
>>>>>>má jednoho společníka a jednatele v jedné osobě musí
>>>>>>mít zápis z valné hromady ověřený notářem a zaslat ho
>>>>>>do sbírky listin na soud?
>>>>>>Dík Iva
>>>>>
>>>>>Rozhodnutí společníka musí mít formu notářského
>>>>>zápisu
>>>>>v těch případech, kdy se o rozhodnutí valné hromady
>>>>>pořizuje notářský zápis tj. § 127 odst. 4 obch. zák.
>>>>>Zveřejnění nemá vliv na počet společníků.
>>>>
>>>>Zjistila jsem totiž, že za rok 2005 a 2006 neproběhla
>>>>valná hromada
>>>>(víte jak to chodí když je jeden jednatel).
>>>>Pokud se zpětným datem zajistím notářský zápis z
>>>>valné
>>>>hromady a pošlu to na soud (i když pozdě), tak můžu
>>>>být v klidu?!
Na základě daňového přiznání se mi jedná o rozdělení zisku a vytvoření rezervního fondu. To jsem měla na mysli .
>>>>Dík za odpověď
>>>
>>>*** Zápis o čem? Proč byste nemohla být v klidu i bez
>>>toho? :-) ***
>>Jde o to, že někdo má názor takový, že když je jeden
>>společník a jednatel v jedné osobě v s.r.o., musí být
>>zápis z valné hromady
>>ověřen u notáře a zaslán do sbírky listin a někdo
>>tvrdí , že ne.
>>Tak jak to tedy je? V klidu chci být pokud tu
>>povinnost společnost má a musí být zápis z valné
>>hromady
>>ověřen a poslán, tak ať nejsme pokutováni.
>
>Proč byste měli každý zápis z VH mít formou not.zápisu
>a zasílat na soud? To děláte, jen když potřebujete
>změnit nebo doplnit do listin uložených u soudu. Zuzik
Domnívám se, že pokud o rozdělení zisku VH nerozhodne, není možné RF tvořit. A nepostačí, že tvorba RF je popsána ve společenské smlouvě, zakladatelské listině či v ObchZ. Pokusím se zdůvodnit.
1. RF vytváří povinně s.r.o. ze zisku po zdanění (§67/2 ObchZ)
2. VH je nejvyšším orgánem společnosti. Do její působnosti patří mj. schvalování rozdělení zisku (§125/1/b ObchZ)
3. Pokud je usnesení VH v rozporu s právními předpisy je to možné řešit soudně (§131/1 ObchZ)
4. Účetnictví má "pouze" věrně a poctivě zachytit, co se v účetní jednotce děje (§7 ZoÚ)
Z výše uvedeného dovozuji, že pokud VH nerozhodne, či rozhodne v rozporu s předpisy, tak účetní nemůže o "správné" tvorbě RF sama rozhodovat.
Účetní má nepochybně nižší pravomoc než VH a musí účtovat o právních jevech, které nastaly a ne o věcech, které nastat měly.
Ale pokud jsem přehlédl paragraf, který stanovuje "Fond tvoříte,
i když VH nerozhodne" tak beru zpět. :-))
Hezký letní den
*** Zkusím po bodech, které jste vypsal, přestože k jednotlivým nic nenamítám, jen nechápu přímou souvislost:
k 1) souhlasím, neřekla jsem že je to jinak - zisk měli
k 2) souhlasím, patří do působnosti VH - tady VH nebyla
k 3) tady VH nebyla
k 4) souhlasím, ovšem jestliže rozhodnutí VH není, musí i sama účetní postupovat podle ČÚS a s účtem 431 nějak naložit, tzn. do nerozděleného zisku popř. do RF (3.1.11). A v souladu se společenskou smlouvou, která odráží zákon, by ten RF měla naplnit.
Nevím, proč chcete hledat větu "Fond tvoříte, i když VH nerozhodne" jako přesný paragraf (?) - já někdy používám i vlastní slova :-)))) ***
Ahojky, víte ono to v tomto s.r.o. chodí tak, že jako účetní mám veškeré záležitosti týkající se účetnictví vč. rozdělení zisku atd.dělat v souladu se zákony a poté návrh přednesu společníkovi (je jeden) a ten to maximálně odsouhlasí ústně a zbytek ( papírování a dotáhnutí ) je stejně na mně. On to pak podepíše, proto jsem se ptala na VH. Dík
*** Chápu, ono to tak často bývá. Takže do budoucna, když bude společník schvalovat závěrku a rozdělovat zisk, pak místo VH to bude "rozhodnutí společníka vykonávající působnost VH dle §132 Obch.Z.", nemusí být notář a toto se už dle §38i/1/c Obch.Z. posílá na soud ***
Když já mám citáty rád. :-))
Asi tu bude kolize obchodního zákoníku a ČUS.
Já se domnívám, že o rozdělení zisku může rozhodnout pouze VH.
Příděl do RF je podle mne rozdělení zisku.
ČUS se podle § 7/2 ZoÚ použije pouze, pokud použití ČUS není v rozporu s § 7/1 ZoÚ (věrný obraz). Pokud VH nerozhodla o přídělu do RF, tak se domnívám, že nějaká podzákonná norma (ČUS) nemůže nahradit nerozhodnutí VH. To by podle mne bylo v rozporu s ObchZ.
Sankce za nepřidělení do RF, které by byly v zákonu, neznám, možná ani nejsou.
Hezký den
*** Dobře, Pavle, ale co tím chcete vlastně říct? :-)) Že pokud rozhodnutí společníka nebylo (pomiňme, že by vyrobili dodatečně), pak účetní neměla zaúčtovat do RF, ano? (Podle mě jen naplnila smlouvu a ČÚS). A když to tak udělala (naplnila RF), co jim hrozí? (je to společnost s jediným společníkem) Jaká by v tomhle případě podle Vás byla sankce?
A když citát, tak "mnoho psů, zajícova smrt" :-) ***
Ano, chci říct, že pokud není rozhodnutí společníka/VH, tak nelze účtovat o přídělu do RF.
Když to tak účetní udělala, tak podle mne porušila ObchZ o pravomocích VH a ZoÚ o věrném obrazu. Pokud nebyl příděl proveden kompetentní osobou, tak se podle mne platně nestal. Za porušení ObchZ sankci neznám (když pominu, že se účetní nepohodne se společníkem a ten jí bude vyčítat možné i nemožné), za porušení ZoÚ jsou sankce v § 37 ZoÚ.
Ale samozřejmě, "kde není žalobce, není ani soudce".
Hezký den!
P.S.
Asi se nepřesvědčíme, chtělo by to názor ještě někoho jiného. Je zajímavé, že jsem k tomuto tématu nenašel ani nic v komentářích k ObchZ.
*** Ne, nepřesvědčíme :-) Podle mě by se účetní ze své pozice měla držet zákona o účetnictví a jeho vyhlášek a ČÚS. A pokud se jich držet nebude, pak svým konáním vlastně půjde proti Obch.Z. a společenské smlouvě, které říkají, že je povinnost vytvářet RF při zisku. ***
Odpovídám jen proto, že když bude delší vlákno, tak se třeba někdo přidá.:-))
Jak jsem již psal v bodě 1), RF vytváří s.r.o. Nikoliv tedy účetní. A s.r.o. rozhoduje na VH a jedná jednatelem. Pokud tedy účetní bude účtovat něco, co se platně nestalo, nemůže dodržet ZoÚ a ObchZ.
Možná je to moc teoretická debata. Zkusím konzultace jinde a za čas dám vědět.
Hezký den! :-)
Ale já praxi znám. Jen doporučuji, aby byly papíry v pořádku, nejen teoreticky, ale i prakticky. A hodně nedoporučuji přistoupit na to, že pan podnikatel řekne, nějak to nějak udělejte a já to pak podepíšu. Ono účtovat bez dokladů je neopatrné (to mám z praxe).
Tedy dodělat rozhodnutí společníka/VH a je to OK. A příště ta rozhodnutí společníka dělat dopředu. Nic víc, nic míň.
Hezký den!
Tak, tak. Není nad vlastní zkušenost.
Teoreticky jsem již dávno věděl a hlásal, že bez dokladu ani řádek.
Ale teprve když nastala situace:
- zemřel předseda, který moc dokladů nepodpisoval
- nový předseda podal trestní oznámení na účetní
- já byl uveden jako svědek některých skutečností
- na hospodářské kriminálce jsem je musil učit základy
pak jsem poznal, že ta teorie má uplatnění i v praxi. :-))
Hezký den!
*** Ale ČÚS Vás nutí účtovat i bez dokladu :-)) Na 431 máte třeba nějaký zisk. Vy říkáte, že bez rozhodnutí VH nemůžete s tímto ziskem nic udělat. To by ovšem znamenalo, že ho nemůžete ani převést na účet nerozděleného zisku. Jenže MUSÍTE. O tom je právě ten ČÚS 018 (3.1.11), že i bez toho, že by došlo k rozhodnutí, tak účetně to udělat musíte. ***
Jenže, tam je věta ".... nesmí mít zůstatek.... pokud není v okamžiku uzavření rozhodnuto... atd " zkracuji, může být tedy z různých jiných důvodů, např. závěrka dříve než došlo k rozdělení HV, nevím zda se dá chápat to tak, že VH se vůbec v termínu nekonala.
*** Tak teď nerozumím (?). Přece 431 nesmí mít k rozv.dni nikdy zůstatek. Vždycky musí odtamtud zmiznout :-)))) I když se VH nekonala, i když VH nerozhodla o převodu do dalšího roku, prostě i když v ruce není žádný doklad, tak na 431 nesmí být. Účetní musí sama postupovat podle ČÚS. Nebo postupuje tady někdo jinak? Já tedy dneska nejsem moc vyspaná ale že bych byla tak úplně mimo??? :-)))))) ***
ne, to jsem se vyjádřila jen příliš stručně... domnívám se, že ta věta "pokud není v okamžiku uzavření známo" je pro případy mimořádné závěrky, kdy tato může nastat dříve, než je poslední termín konání VH. Já si totiž myslím, že se nikde v zákoně nepředpokládá, že by VH skutečně (jen z důvodu nepořádku) se nekonala.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 8. 2007 15:57
Ahojky. můžete mi poradit když je firma s.r.o. která má jednoho společníka a jednatele v jedné osobě musí mít zápis z valné hromady ověřený notářem a zaslat ho do sbírky listin na soud?
Dík Iva