Plně invalidní zaměstnanec

• (neregistrovaný)

7. 8. 2007 22:56

Chci zaměstnant paní plně invalidní,momentálně na mateřské se 4 dítětem a rozvedenou. Ráda bych věděla proč mi její výplata kterou by měla 8500,- se vyšplhá na víc než je hrubá mzda.Asi to nechápu,ale co se vlastně odečítá a jak?Platí se za ní vše normálně?
    Děkuji Marcela

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 8. 2007 23:09

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Plně invalidní zaměstnanec
      Odečítá se oboje pojištění ze skutečně dosažené hrubé mzdy. Od daně se odečte sleva na poplatníka 600 Kč (pokud je podepsané prohlášení) a sleva na plnou invaliditu 250 Kč (pokud máte potvrzení o pobírání důchodu). Sleva na každé dítě činí 500 Kč, takže při 4 dětech je to 2000 Kč(pokud jsou to malé děti nebo studují). Ale sleva je pouze do nulové daně, to co je pod nulu, je vypláceno jako bonus. Např. Vám u ní vyšla daň 900 Kč, odečte se 600 na poplatníka, 250 Kč invalidní a na slevu na dítě už zbývá jen 50 Kč. Tím je daň nulová. Ale protože měla být sleva na dítě místo 50 Kč celé 2000 kč, je jí Vámi vyplaceno navíc 1950 Kč. Pokud máte více zaměstnanců, tak o těchto 1950 Kč odvedete méně daně finančnímu úřadu. Pokud nemáte od čeho odečítat, požádáte FÚ, aby Vám ty peníze vrátil (protože jste je vlastně místo státu té paní vyplatila Vy).

• 7. 8. 2007 23:16

Marcela L. (neregistrovaný)

Aha tak to je tedy,já pořád nechápala proč ji mám zaplatit ještě víc,když hrubou mzdu má v platovým výměru napsanou jako 8500,-.A vyplatí se vůbec zaměstnávat takového člověka? Jinak moooc děkuji.
      Marcela
      >>Chci zaměstnant paní plně invalidní,momentálně na
      >>mateřské se 4 dítětem a rozvedenou. Ráda bych věděla
      >>proč
      >>mi její výplata kterou by měla 8500,- se vyšplhá na
      >>víc než je hrubá mzda.Asi to nechápu,ale co se
      >>vlastně
      >>odečítá a jak?Platí se za ní vše normálně?
      >>Děkuji Marcela
      >
      >Odečítá se oboje pojištění ze skutečně dosažené hrubé
      >mzdy. Od daně se odečte sleva na poplatníka 600 Kč
      >(pokud je podepsané prohlášení) a sleva na plnou
      >invaliditu 250 Kč (pokud máte potvrzení o pobírání důchodu).
      >Sleva na každé dítě činí 500 Kč, takže při 4 dětech je
      >to 2000 Kč(pokud jsou to malé děti nebo studují). Ale
      >sleva je pouze do nulové daně, to co je pod nulu, je
      >vypláceno jako bonus. Např. Vám u ní vyšla daň 900 Kč,
      >odečte se 600 na poplatníka, 250 Kč invalidní a na
      >slevu na dítě už zbývá jen 50 Kč. Tím je daň nulová. Ale
      >protože měla být sleva na dítě místo 50 Kč celé 2000
      >kč, je jí Vámi vyplaceno navíc 1950 Kč. Pokud máte více
      >zaměstnanců, tak o těchto 1950 Kč odvedete méně daně
      >finančnímu úřadu. Pokud nemáte od čeho odečítat,
      >požádáte FÚ, aby Vám ty peníze vrátil (protože jste je
      >vlastně místo státu té paní vyplatila Vy).

• 7. 8. 2007 23:28

Jiřka (neregistrovaný)

Za každého takového člověka s postižením nebo těžším postižením si pak můžete uplatnit slevu z daně (Vaší, pokud podnikáte jako FO, nebo slevu z daně právnické osoby, pokud podnikáte jako s.r.o.). Existuje na to přepočet podle Zákona o daních, teď nevím, který je to §. Pokud zaměstnáváte aspoň 25 zaměstnanců, musíte splnit určitý limit zaměstnání postižených nebo odebírat výrobky z chráněných dílen nebo zaplatit takovou "pokutu" státu. Takže jejím zaměstnáním byste zcela nebo částečně (podle počtu zaměstnanců) splnila ten povinný limit. Firem pod 25 zaměstnaců se plnění tohoto limitu netýká. To jsou výhody. Nevýhody jsou ty, že se může stát, že se 4 dětmi bude pořád doma na OČR, případně s nimi bude chodit po doktorech (a to má zaměstnavatel platit). Jako invalidní také může ona více nemocná nebo navštěvovat lékaře. Na druhou stranu, ona peníze potřebuje a pokud jí důvěřujete, vždycky se dá všechno domluvit (třeba že chození po doktorech jí nebudete platit a že si to bude brát jako neplacené volno).

• 7. 8. 2007 23:33

Marcela L. (neregistrovaný)

Je mi to jasný,musím se nad tím pořádně zamyslet a kdyby něco opět se ozvu.Děkuji zatím hrozně moc, pomohla jste mi.Dobrou noc a ještě jednou díky.Marcela

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).