Re: zvláštní režim X normální DPH
Spíš se zeptám já: Budete o to žádat? Čím se zabýváte?
Nebo se připravujete na zkoušku?
Jen se zeptám proč musím žádat FÚ a jaký výpočet. Podle zákona žádám jen u uměleckých předmětů. Nebo se mýlím?
V podstatě je to jednoduše asi takto nakoupím třeba použité zb. z EU podmínka buď ten v EU nesmí být plátce DPH, nebo musí taky prodávat ve zvláštním režimu. Při prodeji v ČR odvedu DPH jen z marže. Na doklad se uvádí že jsem použila zvl.režim. Pokuď používám zvl. režim vedu oddělenou evidenci. To je asi ve zkratce ( 235/2004, § 89-92)
Jednoduše to moc nejde, navíc zvláštní režimy se používají pro různé činnosti - viz § 88 až § 92a ZDPH.
Nejčastěji se používá § 90 - prodej použitého zboží. Princip spočívá v tom, že když nakoupíte toto zboží např. od neplátce daně, nemusíte při dalším prodeji odvádět DPH z celé prodejní ceny (jako při běžném prodeji), ale DPH odvedete pouze z přirážky k pořizovací ceně tohoto zboží - nutno respektovat podmínky stanovené v příslušných ustanoveních.
Př. Nakoupím zboží za 100 od občana, prodávám za 150. Při použití zvl. režimu vypočítám DPH shora z částky 50, tj. asi 8 při použití základní sazby daně. DPH nesmím na DD uvést (jedna z podmínek).
Kdyby nebyl použit zvl. režim, DPH by se odvádělo z prodejní ceny 150, tj. asi 24. Výhodu použití zvl. režimu si jistě spočítáte.
Obecně se o povolení zvl. režimu nežádá (jak zde zaznělo), žádá se pouze ve specifických případech (např. § 91 ZDPH).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 8. 2007 8:02
Dobrý den,
jsem nováček a nějak nechápu rozdíl mezi uplatněním zvláštního režimu a "normálním" uplatněním DPH. Mohl by mi to někdo jednoduše vysvětlit? Moc děkuji